četvrtak, 20. avgust 2015.  13:54h
Pročitano 1177 puta

Obraće se “Vinogradi”, zahvaljujući sudu

Račun “Vršačkih vinograda” biće uskoro odblokiran nakon što je privredni sud u Pančevu doneo rešenje o pokretanju predstečajnog postupka. To znači da će imovina firme u narednih mesec dana biti zaštićena od prinudne naplate poverilaca, ali i da se stvorila mogćnost za obavljanje berbe.

“Vršački vinogradi” su nakon izlaska iz grupe zaštićenih preduzeća zapali u blokadu zbog duga od 479 miliona dinara, a ulaskom u predstečajni postupak račun će im se odblokirati i nesmetano moći da završe već započetu berbu grožđa sa skoro 1.200 hektara.

Privredni sud u Pančevu danas je doneo rešenje o predstečajnom postupku "Vršačkih vinograda" AD. Račun firme, koji je skoro tri meseca u blokadi zbog duga od 479 miliona dinara, uskoro će biti odblokiran, a imovina firme u narednih mesec dana biće zaštićena od prinudne naplate poverilaca.

Počeli smo berbu, iako nismo znali da li ćemo imati podršku nadležnih institucija. Privredni sud je u poslednjih mesec i po dana čak šest puta odbijao naš zahtev za pokretanje predstečajnog postupka, zbog čega sam bio u dilemi da li da uopšte beremo grožđe, jer nam je račun u blokadi, ili da sav rod prepustimo drugom. Ipak, bilo bi tragično da smo bili prinuđeni da prihvatimo ovu drugu opciju. Rizikovali smo i zato sam zahvalan predsednici suda, koja je u međuvremenu donela ovu odluku, jedinu moguću u ovom trenutku, kaže direktor "Vršačkih vinograda" Nebojša Mišić.

U “Vinogradima” zaposleno samo petoro ljudi

Podsetimo, država je obezbedila novac za isplatu socijalnog programa, koji je prihvatilo svih 240 radnika, a u firmi je ostalo samo petoro zaposlenih. Najveća suma koju je pojedinac mogao da dobije iznosila je 8.000 evra.

- Od 240 bivših radnika, na posao smo sa biroa vratili njih 140. Angažovali smo ih na mesec dana, ugovorom o sezonskim poslovima. Takođe, po istom principu smo angažovali i stotinak novih ljudi, neračunajući berače. Ti ugovori će biti produžavani u skladu sa situacijom u firmi, kaže Mišić.

Decenijama u prošlosti grožđe u vršačkom vinogorju brali su sezonci uglavnom sa juga Srbije. Ipak, ove godine “pojačanje” lokalnim beračima stiže iz Francuske.

Vodimo pregovore sa Francuzima da nam iznajme jedan ili dva kombajna za berbu. Osim što će vinograd biti kvalitetnije obran, to će nas i manje koštati nego da angažujemo još oko 500 sezonaca iz unutrašnjosti Srbije, kada berba bude u jeku. Ako u tome uspemo, ceo posao mogli bi da završimo samo sa radnicima iz naše okoline, objašnjava Mišić.

Po okončanju berbe, "Vršački vinogradi" bi trebalo da odu u stečaj i da se raščisti "šta je čije“, pa potom prodaju kao pravno lice u stečaju. 

 

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00