utorak, 17. novembar 2015.  15:47h
Pročitano 1354 puta

Na sajmu zapošljavanja u Vršcu ponuđeno 169 radnih mesta

Na sajmu zapošljavanja koji je održan u vršačkoj AgriCo pijaci, sa svojom ponudom od 169 slobodnih radnih mesta predstavilo se 27 poslodavaca. Ponuda je bila raznovrsna, tražili su se dipl. farmaceuti, tehnolozi, hemičari, ekonomisti, profesionalni vozači, kuvari, pekari, šivači, trgovci, sistem administratori, varioci, bravari, novinari, reporteri...

Sajam je posetilo oko hiljadu ljudi, a po prvi put sajmu su prisustvovali i učenici završnih godina srednjih škola kako bi se upoznali sa ponudom i eventualno ostvarili kontakt sa poslodavcima kod kojih bi naredne godine mogli da obave stručnu praksu.

Ove godine NSZ filijala Vršac beleži dobre rezultate što nam daje podstrek da nastavimo još bolje. Od početka godine poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem 1086 lica, kroz javne radove angažovano je 222 lica, kroz stručnu praksu angažovali smo 63 lica, subvencijom za samozapošljavanje obuhvatili smo 69 lica, subvencijom za otvaranje novih radnih mesta 69 lica, obuku za Preduzetništvo uspešno je završilo 209 lica. Sve ovo ne bi bilo moguće da nemamo dobru saradnju sa poslodavcima, rekla je Nataša Vulić, direktor vršačke filijale službe za zapošljavanje.

Direktor pokrajinske službe za zapošljavanje, Nebojša Kukić rekao je da se unazad par godina nastavlja tendencija pada nezaposlenih i da trenutno u Republici ima 720.000, a u Vojvodini  174.000 nezaposlenih lica.

Sve mere aktivne politike zapošljavanja na raznim nivoima od Republike do opštine dovode do smanjenja broja nezaposlenih. Sajam zapošljavanja je jedna od naših aktivnih mera politike zapošljavanja gde se direktno susreću kako poslodavci sa nezaposlenim licima, tako i mi učimo nezaposlena lica kako da se najbolje predstave u direktnom kontaktu sa poslodavcima i pronađu zaposlenje, rekao je Kukić

U ime opštine Vršac, sajam je otvorio zamenik predsednika opštine, Darko  Gavrilović

Ovo je drugi sajam ove godine. Od prethodnog sajma do danas u Opštini Vršac zaposlilo se, prema ponudama koje su dali poslodavci i prema njihovim potrebama 133 lica. Ovi sajmovi su mesto gde se ne promovišu samo poslodavci već i posetioci sajma. Imajte to u vidu da se na što bolji način predstavite poslodavcima, da uspostavite kontakt sa što više njih, da taj kontakt bude uspešan i da na sledećim sajmovima bude što manje njih koji traže posao, rekao je Gavrilović u svom obraćanju posetiocima. 

Gavrilović je napomenuo i da po prvi put imamo i jednu školu koja se predstavlja na sajmu sa svojim programom, a to je Poljoprivredna škola, koja otvara mogućnost  da se nezaposleni koji nemaju adekvatnu struku za zapošljavanje u Opštini Vršac edukuju i obrazuju za neke druge aktivnosti u okviru Poljoprivredne škole i da od iduće godine pokrenu neki sopstveni posao kao preduzetnici ili poljoprivredna gazdinstva. Takođe je izrazio nadu da će ovakva praksa i saradnja Nacionalne službe za zapošljavanje i sa drugim srednjim školama zaživeti u narednom periodu. 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00