ponedeljak, 28. mart 2016.  14:21h
Pročitano 1723 puta

Uhapšen Radomir Počuča

Vrščanin Radomir Počuča, dobrovoljac u ukrajinskom ratu, uhapšen je u nedelju prilikom ilegalnog ulaska u Srbiju, nezvanično saznaje B92.

Radomir Počuča Radomir Počuča Facebook

Protiv bivšeg portparola PTJ vodi se krivični postupak, a njegovo ime je i na poternici. Po okončanju borbi, Počuča je boravio u Moskvi tri meseca, a tamošnje vlasti nisu ga isporučile Srbiji.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal protiv Počuče pred Višim sudom u Beogradu već vodi krivični postupak po optužnom predlogu zbog pretnji Ženama u crnom upućenih preko Fejsbuka.

Na snimku koji je objavljen početkom juna na Jutjubu prikazani su Počuča i još jedan mladić, pod punom ratnom opremom, koji objašnjavaju razloge boravka u Ukrajini i navode da se bore protiv "vaskrslog fašizma". 

Radomir Počuča, nekadašnji novinar i voditelj, uz reči "jedna krv, jedna vera" objašnjava da su veze Srbije i Rusije vekovne, da su "ruska braća" pomogla srpskoj u ratu, i da je to "dug koji vraćamo". 

Naš dug je da pomognemo kada je loše ovde u Novorusiji, kada je fašizam vaskrsnuo i da ratujemo protiv istog neprijatelja kao pre 70 godina, rekao je Počuča.

Suđenje koje je trebalo da počne krajem jula prošle godine odloženo je jer se nije pojavio njegov advokat, zbog toga što je bio na godišnjem odmoru. Umesto advokata, na ročište je došao pripravnik iz advokatske kancelarije koji, kako je naveo, nije položio pravosudni ispit, niti je upoznat sa spisima predmeta. 

Počuca je novinarima rekao da on nije promenio stav od 27. marta kada je na svom nalogu na Fejsbuku pozvao na linč "Žena u crnom". 

Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi, ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s delovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo koji deluju protiv interesa države, rekao je Počuča

On je sudski proces nazvao "naduvanom farsom" i "licemerjem". 

Ovo je naduvana farsa, jer tumače zakon bez pravde, i iz ovoga se vidi da pravda i zakon u ovoj državi imaju sve manje dodirnih tačaka, ocenio je Počuča

Osim toga, Počuču u Srbiji verovatno očekuje i novi proces na osnovu dopuna Krivičnog zakona, koji je usvojen 10. oktobra prošle godine, a koji predviđa kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine. 

Problemi sa zakonom nisu sprečili bivšeg voditelja da se telefonski uključi u jutarnji program na TV Pink, gde je rekao da će se "vratiti u Srbiju i snositi konsekvence". 

Podsećamo, pre skoro tačno godinu dana Počuča je uhapšen u Ukrajini. 

Informacije o Počučinom hapšenju preneo je Dejan Berić, srpski dobrovoljac na ratištu u istočnoj Ukrajini, a kako je naveo, Počuča je uhapšen zbog optužbi za pripremu atentata, diverzantskih akcija, kao i za pripremu ubistva dvojice srpskih državljana. 

Berić je naveo da je uhapšen i Vlado Stanić, za koga se sumnja da je Počučin saučesnik. Prema informacijama objavljenim na Berićevom profilu, Počuču i Stanića su uhapsile antimajdanske, proruski orijentisane snage. 

Prethodno su se u medijima pojavljivale informacije o navodnom sukobu Počuče i Berića na ratištu u Ukrajini. 

Ubrzo je objavljen snimak zarobljenog Počuče na kome on govori da želi da se objave svi dokazi o njegovom hapšenju i da je došao sa časnim namerama u LNR. Ispričao je hronologiju od svog dolaska u jedinicu Francuza srpskog porekla Nikole Perovića i stvaranja takozvanog Srpskog husarskog puka. 

Za taj puk Počuča kaže da je vladala nedisciplina i samovolja, kao i da je većina ljudi bila bez borbenog iskustva. Počuča je rekao da je pre hapšenja planirao da ode iz Novorusije razočaran svađama među Srbima. Rekao je da je kriv samo zbog toga što je verovao ljudima i ni za šta više.

Autor:  B92.net
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00