petak, 4. mart 2016.  00:08h
Pročitano 1214 puta

Fanfare iz Kuštilja prizvale proleće (FOTO)

Festival fanfare Marcišor na kome je nastupilo 13 fanfara i vokalno instumentalnih gurpa koje neguju rumunsku muzičku tradiciju održan je u prepunoj dvorani Doma kulture u Kuštilju.

Prema rečima organizatora Festival je ispratilo oko 1000 ljudi a učešće u programu je uzelo oko 400 učesnika. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovali su generalni konzul Rumunije u Vršcu Dan Konstantin, ataše za kulturu ambasade Rumunije u Beogradu Aleksandar Petruc i velikodostojnici Rumunske pravoslavne crkve. Zadovoljni organizatori pretenduju da ova manifestacija preraste u tradiciju, a Kuštilj je itekako zaslužio da bude domaćin iste, jer je prvi rumunski muški hor osnovan je 1869. dok je prva fanfara osnovana 1910. godine.

Festival Marcišoru je realizovan u saradnji tri organizacije - udruženja građana ZA BOLJI VRŠAC, O.J.I NEZAVISNIH RUMUNA IZ SRBIJE i K.U.D-a MIHAJ EMINESKU iz Kuštilja.

Marcišoru je običaj koji neguje rumunski narod prenošen s kolena na koleno, a predstavlja mali asesoar koji se prvog marta poklanja osobama ženskog pola. Sačinjen je od dveju isprepletenih niti - jedne crvene, druge bele boje, koje simbolizuju ljubav i čednost. Ovaj mali dar se nosi tokom marta u iščekivanju proleća.

Autor:  Jelena Gorički
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00