nedelja, 19. oktobar 2014.  23:37h
Pročitano 3169 puta

Humanitarna izložba u Salonu kod Porte

U "Salonu kod Porte" juče je, u 19h, otvorena treća samostalna izložba vršačkog akademskog slikara, Blagoja Milojevića. Izložba je humanitarnog karaktera, a sav novac prikupljen od prodatih radova biće prosleđen za lečenje naše sugrađanke, istoričarke umetnosti i istaknute šahistkinje, Jelene Stojanović. Jelena je prisustvovala jučerašnjem svečanom otvaranju izložbe, i tom prilikom se svima okupljenima zahvalila na pruženoj podršci.

Gosti izložbe bili su i učenici muzičke škole "Josif Marinković", Marko Daničić, Nikola Bengin i Jana Tomić, koji su muzičkim uvodom dodatno oplemenili ovaj humanitarni događaj.

Prisutnima se najpre obratila Aleksandra Panić, članica Opštinskog veća zadužena za kulturu, koja je pohvalila dosadašnji rad udruženja "Tačka susretanja" i izjavila da će nastojati da se za ovo udruženje iz opštinskog budžeta ubuduće obezbede bolja finansijska sredstva, a za Jelenu Stojanović posao.

Nakon nje govorio je mr Tomislav Suhecki, koji je izložene radove tematski uporedio sa radovima F. Bejkona, pritom istakavši da je Milojević otišao korak dalje od Bejkona. Mr Suhecki zatim je govorio o karakteru ove izložbe-slike kao povod za humanost-naglasivši da su vremena teška i da ljudi danas moraju da se međusobno pomažu. Nakon što je otvorio izložbu, mr Suhecki je nacrtao nekoliko portreta prisutnih gostiju, koji su prodati po simboličnoj ceni, a prihod će biti prosleđen za Jelenino lečenje.

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor, koji je svoju izložbu okarakterisao kao kompilaciju radova iz prethodne četiri godine stvaralaštva. On je objasnio da je naziv izložbe, "Dama", simboličan; Jelena je šahistkinja, a "dama" je najjača figura u šahu.

-Jelena Stojanović je moja prijateljica, koja je nakon saobraćajne nesreće, pre šest godina, tragično završila u invalidskim kolicima. Ona je pronašla program u Americi, koji joj može pomoći u ozdravljenju, i ovo je moj doprinos tome. Nastojaćemo da akciju prikupljanja novca proširimo i van okvira ove izložbe. Cene slika su simbolične i to nije stvarna cena koju bih ja formirao na nekoj običnoj, prodajnoj izložbi. Ideja je bila da slike budu pristupačne i da ih neko stvarno kupi.

Izložba će biti otvorena do 25. oktobra, a radovi se mogu pogledati i kupiti svakoga dana od 18h do 20h, u prostorijama udruženja "Tačka susretanja", u ulici Zmaj Jovina broj 16.

(foto: Tačka susretanja)

Autor:  S.Kosanović
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00