petak, 17. jun 2016.  18:29h
Pročitano 1177 puta

Latinka Perović u Vršcu

Promocija nove knjige istoričarke, Latinke Perović, "Dominantna i neželjena elita" u organizaciji Centra za banatske studije i Nove Itake, koja će se održati u Kulturnom centru Vršca, u petak, 17. juna 2016. sa početkom u 19h.

Pored autorke, Latinke Perović, na promociji će govoriti dr Olga Manojlović- Pintar, naučna saradnica u Institutu za noviju istoriju Srbije, i dramaturg, Rade Radovanović, suosnivač "Danasa", ispred izdavača knjige. Tribinom će moderirati Neven Daničić, istoričar.

Razgovor sa autorkom i ostalim govornicima predviđen je pre tribne, u 18,30. Knjiga "Dominantna i neželjena elita" skicira portrete 13 kreatora duha vremena od sredine XX do početka XXI veka: počev od Dobrice Ćosića, preko antipoda mu, liberala Marka Nikezića, Koče Popovića, Milovana Đilasa, Ivana Đurića, Novaka Pribićevića, Slobodana Inića, Ivana Stambolića, Olge Popović Obradović i Sime Ćirkovića, do Zorana Đinđića, Bogdana Bogdanovića iRadomira Konstantinovića... svojevrsna je brana utilitarnim revizijama istorije.

Trinaest ličnosti, kroz čije portrete istoričarka Latinka Perović objašnjava kako su uticali na naše vreme, slika su dva lica srpskog društva, dominantnog i njegove alternative, koja u vrlo retkim istorijskim trenucima izađe na glavnu scenu, ali odatle je još brže sklone i učine sve da bude zaboravljena - navodi istoričarka i recenzentkinja knjige Dubravka Stojanović.

 

Latinka Perović se poslednjih decenija retko pojavljuje u javnosti i retko

daje intervjue. Utoliko radost i privilegija našeg susreta može biti veća.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00