utorak, 3. mart 2015.  11:30h
Pročitano 1028 puta

Duhovno veče posvećeno srednjovekovnim knjigama i knjigoljupcima

Duhovno veče na temu „Knjige i biblioteke kod Srba u srednjem veku“ održano je u nedelju, 1. marta u Svečanoj sali Srpske pravoslavne crkvene opštine Vršac. Predavač je bila Dragana Rakić, doktorand Filološkog fakulteta u Beogradu i bibliotekarka Gradske biblioteke u Vršcu zadužena za fond stare i retke knjige.

Istorija srpskog naroda počinje sa lozom Nemanjića, a oni nisu bili samo veliki političari i vladari, nego i ktitori, mecene i knjigoljupci. Sveti Sava je, između ostalog, naš prvi pisac i osnivač prve srednjovekovne biblioteke – biblioteke manastira Hilandara. Hilandar je „najdonji kamen“ naše duhovnosti i od njega pa do danas traje istorija srpskih biblioteka duga devet vekova. A priča o bibliotekama je uvek priča o vrednostima koje jedno društvo zastupa i promoviše, istakla je Dragana Rakić.

Vršačka publika je tokom predavanja imala prilike da se upozna sa istorijom razvoja srpskog jezika, pisma i književnosti, kao i da vidi reprodukcije najvrednijih srednjovekovnih rukopisnih knjiga.

Interesantan podatak za nas bibliotekare je, da je Sveti Sava prevodeći Nomokanon sa grčkog jezika, reč „bibliotekar“ preveo na srpski kao „knjigohranitelj, dodala je Dragana Rakić, bibliotekarka Gradske biblioteke u Vršcu.

Naredno duhovno veče u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine u Vršcu zakazano je za nedelju, 15. marta u 18 časova.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00