nedelja, 19. april 2015.  12:13h
Pročitano 1159 puta

Poezija žene jače od čelika

Pesničko veče na kome se svojim sugrađanima predstavila Jasna Krsmanović zbirkom poezije „Žena jača od čelika“ održano je u Gradskoj biblioteci u Vršcu . Mnogobrojna publika je uživala u Jasninim stihovima, a još više u njenoj energiji, životnom optimizmu i želji da bude jača od bolesti.

Čudno neko vreme za nas i oko nas. Emocije spavaju i bude se samo na tren, čini se stidljivo i tiho. O njima se sve manje priča. Sve manje ih prepoznajemo. Ipak, mlada pesnikinja Jasna Krsmanović uzvišeno i čisto u bistroj rimi srca daruje čitaocima svoja najdublja osećanja. Ponekad je to seta, nekad tuga, a najviše ljubav, vedra i čista., rekla je Jadranka Ćulum, jedan od recenzenata u knjizi i nekadašnja Jasnina profesorka srpskog jezika u Osnovnoj školi „Mladost“.

Pesnikinja Jasna Krsmanović je istakla da je i ovu treću po redu zbirku pesama posvetila svojoj majci Zorici koja je prava „žena od čelika“.

Majka je svoj život posvetila meni, jer ja od detinjstva bolujem od cerebralne paralize. Čudim se kako njoj ništa nije teško. To je žena koja bi za mene učinila baš sve. Uvek je uz mene, tu je da me uteši kada mi je teško, da me ohrabri da nađem svetlo u tami, da istrajem u svojim snovima., rekla je autorka.

jasna krsmanovic

Jasna Krsmanović je mlada devojka koja ima puno snova, a jedan od tih snova je i da uskoro diplomira i postane profesorka srpskog jezika.

Volim da čitam od svog najranijeg detinjstva i to me je oduvek razlikovalo od vršnjaka koji su prednost davali gledanju crtaća. Knjige su moji najbolji prijatelji, možete mi uzeti sve, samo mi knjige ne dirajte, malo u šali a više u zbilji dodala je autorka. 

O knjizi je osim autorke i recenzenta Jadranke Ćulum, govorila i Adriana Pavkov, Jasnina prijateljica i koleginica sa fakulteta. Poseban muzički štimung dala su i dvojica mladih gitarista Nikola Matić i Miloš Dobrosavljević koji su izveli svoje autorske kompozicije i odmah osvojili srca publike. Moderator večeri bila je bibliotekarka Dragana Rakić.

Jasna Krsmanović (1990) je studentkinja tereće godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odsek Komparativna književnost sa teorijom književnosti. Do sada je objavila ukupno tri zbirke poezije „Mogu i hoću“ (2004), „Na krilima jastuka“ (2010) i „Žena jača od čelika“ (2013). Dobitnica je mnogih nagrada za svoje književno stvaralaštvo.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00