sreda, 27. maj 2015.  12:51h
Pročitano 933 puta

Ovo su kulturne potrebe mladih u Vršcu (FOTO)

Nakon višemesečnog anketiranja školske populacije uzrasta od 13. do 19. godina, polaznici radionice Medijske obuke u ponedeljak su Vrščanima prezentovati rezultate do kojih su istraživanjem došli.

Već drugu godinu za redom u okviru rada Doma omladine Vršca odvija se radionica Medijske obuke, u cilju osposobljavanja mladih za razumevanje savremene realnosti, vršnjačkog liderstva i animacije, kao i realizacije ličnih potencijala polaznika. Programski okvir ove obuke obuhvata i podizanje nivoa kulture govora među omladincima, i strategije javnih nastupa, ali i aktivan odnos prema problemima koji mlade okružuju.

Oni su Kultivator

Tim „Kultivatora“ (kako su polaznici medijske obuke sebe nazvali) koji su sproveli istraživanje i pripremili prezentaciju, čine: Ivan Aradski, radioničar, Adela Lukač – učenica III godine Hemijsko-medicinske škole, Zorana Grujin – učenica IV godine Elektro-tehničke škole, Stefan Mihajlovski – učenik IV godine Poljoprivredne škole, Nevena Grozdanovski – učenica I godine Gimnazije, i Vesna Kukić – profesorka književnosti i Građanskog vaspitanja u Hemijsko-medicinskoj školi, koordinatorka radionice Medijske obuke. Dizajnerka Marija Dobrić i Budimir Babić, sociolog, stručni konsutant akcije, učestvovali su pripremi prezentacije.

Kao rezultat rada, prošle, 2014. godine je otpočelo anketiranje njihovih vršnjaka na temu Kulturne potrebe mladih. Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa stručnim (PP) službama u svim Osnovnim i Srednjim školama u Opštini Vršac, istraženi su stavovi o kulturi, kulturnim navikama i potrebama reprezentativnih 14,5% stratifikovanog uzorka ukupne školske populacije mladih (VII, VIII razred, I, II, III, IV godina).

Dominiraju li potrošačke, konzumerističke navike i vrednosti u odnosu na humanost i solidarnost građana? Da li više od polovine Vrščana živi na rubu siromaštva? Beže li deca u zaštitu i podršku vršnjačke grupe zbog nasilja u porodicama? Da li je kultura zadržala svoj vrednosni, humanistički karakter ili živimo kulturu zabave i samozaborava? samo su neke od tema na kojima je bio fokus u  tokom analize i prezentacije rezultata.

Rezultate istraživanja pogledajte u FOTO GALERIJI

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00