utorak, 9. jun 2015.  06:03h
Pročitano 810 puta

Vasa Pavković u Salonu kod Porte

Vasa Pavković, srpski književnik i književni kritičar, biće gost u Salon kod Porte u sredu, 10.6.2015. od 19:30 sati.

Za muzičke pasaže zadužen je Nikola Bengin, (klasična gitara), a moderator večeri će biti Marija Vasić - Kanački.

Biografija:
Vasa Pavković (3. februara 1953, Pančevo, Srbija) je srpski književnik i književni kritičar. Od 2001. godine živi u Beogradu. Jedan je od urednika „Narodne knjige“.

Biografija:
Njegov otac Branislav bio je stolar a majka domaćica. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Pančevu, a nakon toga, 1972. godine upisao Filološki fakultet u Beogradu, koji je i završio 1976. na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti. Iste godine, na katedri za opštu lingvistiku i južnoslovenske jezike, upisao je postdiplomske studije koje je završio 1979. godine odbranom magistarskog rada „Rečnik poezije Milana Rakića.“
Počeo je da radi u Institutu za srpski jezik. 1977. godine, gde je još uvek zaposlen kao jedan od urednika rečnika SANU.
Njegova knjiga pesama Kaleidoskop objavljena je 1981. godine, a za tu knjigu dobio je i Brankovu nagradu.
Vasa Pavković je objavio osam pesničkih knjiga, šest zbirki priča, tri romana, sedam knjiga kritika, kao i dve knjige posvećene stripu i još mnogo toga. Napisao je preko hiljadu kritika i mnoštvo priloga u periodici Srbije i Jugoslavije.
Jedan je od deset osnivača Srpskog književnog društva. Bio je saradnik radio-emisije „Zvižduk“ oko 15 godina, a urednik od 1999. godine do 2008. Saradnik je i regionalnog centra za talente.

Romani, priče, pesme:

- romani: Ljubavnički dekameron, Mesec januar, Doktor Batut protiv nadrilekara;
- knjige priča : Monstrum i druge fikcije, Mačje oči, Hipnotisan, Poslednji štićenik noći, Moj život na Marsu; Crnac u beloj košulji

- knjige pesama : Kaleidoskop, Opsesija, Telesna strast, Konverzija, Nesigurnost u tekstu, Knjiga o lastavicama, Elegije i balade iz prošlog stoleća, Vatrena linija (izabrane i nove pesme)...
Takođe, objavio je nekoliko kritičkih knjiga i bio priređivač dela koja pripadaju srpskoj književnoj tradiciji.

Vasa Pavković je bio urednik u nekoliko časopisa i više izdavačkih kuća : „Književna reč“, „Prva knjiga Matice srpske“, Sveske, Književnost, „Književni glasnik“, „Kvartal“, IRO Matica srpska, Narodna knjiga i drugi.
U Narodnoj knjizi je uređivao Antologiju svetske književnosti, edicije "Alfa", Megahit, "Zid" i "POST-" kao i "Bisere svetsake književnosti".

- Prevodi:
Njegovi tekstovi su objavljivani u nekoliko zemalja – Švedskoj, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Austriji, Grčkoj, Bugarskoj itd.

- Stripska kritika:
Pavković je veliki poznavalac stripa i ugledni decenijski kritičar u ovoj oblasti. Preferira savremeni francuski strip i klasični američki, koje smatra najkvalitetnijim. Takođe je veliki trud uložio u vrednovanje srpskog i jugoslovenskog stripa.
U knjizi Slatki strip („Narodna knjiga“ i „Alfa“, Beograd, 2001) objavio je svoje sabrane tekstove o stranom stripu, koji su izlazili u raznim novinama više od dvadeset godina, većinom potpisani pseudonimom „V. Fumeti“.
Isti izdavači su objavili i sledeću Pavkovićevu knjigu Naš slatki strip (2003), gde su sabrani članci posvećeni srpskom i jugoslovenskom stripu i revijama.

- Dobitnik je sledećih nagrada:
„Milan Rakić“ za knjigu Opsesija, Oktobarske nagrade grada Pančeva, „Milan Bogdanović“, nagrade „Borbe“ za knjigu godine, Brankova nagrada, "Karolj Sirmai" za pripovetke, "Ramonda serbica" za celokupno književno delo.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00