ponedeljak, 29. jun 2015.  19:28h
Pročitano 1371 puta

Pesnička nagrada "Vasko Popa" dodeljena u Vršcu

Pesnička nagrada „Vasko Popa“ za 2014.tu godinu,  uručena je, danas u Vršcu, Jovanu Zivlaku za zbirku „Pod oblacima“. Ova ugledna pesnička nagrada dodeljuje se 21. put,  povodom rodjendana jednog od najpoznatijih srpskih pesnika Vaska Pope. Hemofarm Fondacija je darodavac nagrade od 1995. godine, od kad je nagrada ustanovljena,  u znak poštovanja i sećanja na poznatog pesnika.

Direktorka Fondacije Hemofarm Suzana Đorđević i dobitnik Jovan Zivlak Direktorka Fondacije Hemofarm Suzana Đorđević i dobitnik Jovan Zivlak

Stručni žiri u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov jednoglasno je nagradu dodelio Jovanu Zivlaku. U najuži izbor ušlo je pet zbirki presama. 

Zahvaljujem poštovanom predsedniku žirija Milovanu Vitezoviću, kao i članovima Draganu Jovanoviću Danilovu i Dušku Novakoviću.  Počastvovan sam nagradom koja nosi ime velikog pesnika vaska Pope. Posebno zahvaljujem Hemofarm Fondaciji - darodavcu nagrade, opštini Vršac- pokrovitelju i Agenciji Đorđević. Svi su doprineli  da ovaj posebni događaj svake godine bude jedan od razloga za susret sa Popinom poezijom u pesnikovom gradu mladosti. Ovo je prilika  i za susret sa onima koji će,  jedinstvenoj vatri njegovog pesništva, dodavati iskre koje će očuvati strast i telo ove umetnosti, istakao je dobitnik nagrade Jovan Zivlak.

Priznanje „Vasko Popa“,  koje je ustanovljeno  u nastojanju da se očuva uspomena na ovog velikana srpske poezije dodeljuje se za najbolju pesničku zbirku objavljenu na srpskom jeziku u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji  od Povelje i novčanog dela koju dodeljuju Fondacija Hemofarm, Skupština opštine Vršac i Agencija Đorđević. 

Čast mi je da u ime Hemofarm Fondacije uručim priznanje koje nosi ime Vaska Pope, pesnika bez kog je teško zamisliti antologiju srpske poetike. Takođe mi je čast što nagradu uručujem pesniku, koji je već sada deo antologije srpske poezije, pesniku,  čija umetnička biografija broji više od deset zbirki pesama i nekoliko knjiga eseja. Jovan Zivlak je umetnik čijim se radom nisu bavili samo kritičari već je, za života, postao deo naučno istraživačkih radova – magistarskih i doktorskih teza, izjavila je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm Fondacije i dodala da je Fondacija od osnivanja, pre 22 godine, upravo kulturu postavila kao jedan od fokusa svog delovanja. 

Tradicionalna svečanost dodele nagrade u Vršcu, u  zavičaju Vaska Pope, upotpunjena je stihovima  pesama koje je recitovala naša poznata glumica Rađa Đuričin.  

Hemofarm Fondacija, osim humanitarnih aktivnosti,  veliki značaj pridaje podršci unapređenju i očuvanju kulturne baštine Srbije. U prošloj godini realizovala je  33 akcije u oblasti kulture vredne skoro osam miliona dinara. 

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00