četvrtak, 16. jul 2015.  07:59h
Pročitano 931 puta

Punoletsvo "Vršačkog venca" (FOTO)

Osamnaesti put za redom održan je Međunarodni festival folklora "Vršaki venac" na gradskom trgu u Vršcu.

Tri dana su se na bini u gradu pod Kulom smenjivali ansambli iz čak devet zemalja širom sveta, a publiku su prijatno iznenadili Rusi otpevavši "Tamo daleko" sa sve zastavom Srbije na bini.

Amerikanci, Rusi, Srbi, Hrvati, Italijani, Katalonci, Rumuni,Meksikanci, Kolumbijci, Mađari… svi oni zajedno odigrali su Banatsko kolo i tako spektakularno zatvorili 18. Vršački venac.

Atraktivne Kolumbijke

Pored ansambla iz Rusije, publici je veoma bilo atraktivno prisustvo igrača iz Kolumbije. Vrščani su se gotovo satima fotografisali sa lepim latinoamerikankama, koje su strpljivo i uz šarmantni osmeh pozirale.

- Prvi put smo u Vršcu i zaista smo prijatno iznenađeni gostoprimstvom, ali interesovanjem publike za naš nastup. Došli smo tek poslednjeg dana festivala, pa nam je pomalo i žao što nismo više uživale u ovom zanimljivom gradu, kaže šarmantna Astel.

Zahvalni smo ansamblima koji su odlučili da dođu u Vršac iz svih krajeva sveta. Neki od njih su putovali tri dana autobusom ili promenili nekoliko letova avionom. Verujem da se taj napor isplatio, jer je naš festival opravdao cilj negovanja i promocije kulture, ali i tradicije i širenja prijateljstva. Bilo je teško organizovati 18 festivala, ali još nisam umorna i obećavam da ćemo sledeće godine biti još bolji, kaže Olga Petrov, direktorka festivala "Vršački venac".

Ove godine festival je trajao samo tri dana, ali je gradski trg svake večeri bio krcat posetiocima.

Šteta što jedna ovakva grandiozna manifestacija nije trajala duže, ali sredstva koja smo imali na raspolaganju ograničavala su nas u tome. Zahvalni smo svima koji su pomogli da se "Vršački venac" održi i tako se očuva kulturna tradicija našeg grada. Znam da politici nije mesto u ovakvim događajima, ali moram da istaknem i veliku pomoć povereništva lokalnog SNS, koji vodi kulturu u našem gradu. Oni su u smiraj organizacije priskočili u pomoć i pomogli da prikupimo dodatna sredsva kako bi sve proteklo na najvišem nivou, kaže Adrijana Baraši, članica organizacionog tima Vršačkog venca.

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00