četvrtak, 6. avgust 2015.  12:22h

Tajni život mapa u Vršcu

Predavanje dva mlada doktora nauka Uroša Krčadinca i Darka Donevskog na temu "Tajni život mapa: od afričkih sela do Velikog praska" održaće se sutra 7.8.2015.g. od 19 časova u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac) sedištu Udruženja Tačka susretanja.

Dva fascinantna uma i dva neverovatna iskustva Uroš Krčadinac i Darko Donevski Dva fascinantna uma i dva neverovatna iskustva Uroš Krčadinac i Darko Donevski

Da li ste se nekad pitali na koji način su povezani eksplozija zvezda u svemiru sa tradicionalnim plesom u afričkim selima? Privlačenje galaksija, pokreti partnera dok plešu tango, ili hod skitnica-stopera po peskovitom afričkom tlu - sve su to kombinacije jednog jedinog koraka kojeg možemo da napravimo u prostoru. Prenešeni na mape, svi ti koraci predstavljaju komunikaciju apstraktnog sa realnošću. Način na koji ljudi pričaju svoje, ali i živote drugih pomoću karata i kataloga, tema je ove nesvakidašnje večeri u Tački susretanja. Odgovore na pitanja pokušaće da vam daju dva mlada naučnika i pisca koji više od svega vole da prave mape i pričaju o njihovim tajnama.

Urоš Krčadinac (1984) je istraživač u oblasti digitalnih medija, kao i kourednik Kluba putnika Srbije. Završio je informatiku na Beogradskom univerzitetu, studirao interaktivne umetnosti u Kanadi, a trenutno je doktorski student u Beogradu. Za svoj akademski rad, umetničke i softverske projekte dobio je brojne nagrade i učestvovao na festivalima i konferencijama u Evropi i Severnoj Americi. O putovanju u Afriku sa svojim prijateljima Lazarom Paščanovićem i Markom Đedovićem, napisao je knjigu "Bantustan".

Darko Donevski (1980) je istraživač, pisac i stručni saradnik u IS Petnica . Završio je studije astronomije i astrofizike, kasnije se usavršavao u Italiji i Holandiji, a kao doktorand radio na velikim svetskim opservatorijama u Indiji i Čileu. Od predstojeće jeseni biće stipendista na najvećem evropskom svemirskom teleskopu "Herschel" gde će proučavati evoluciju dalekih galaksija. Autor je dve knjige poezije i nekoliko radio drama koje su se izvodile na srpskom i engleskom jeziku u zemlji i inostranstvu. Piše popularne naučne tekstove za rubriku "Nauka" sajta b92, blog "Sapiens klub" i magazin "Popular science". Uživa uz šah, vina i planinske reke.

 

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00