ponedeljak, 31. avgust 2015.  17:47h
Pročitano 1852 puta

Ovako je izgledalo Vršačko kulturno leto

Sada već tradicionalna manifestacija Vršačko kulturno leto i ove godine uspela je da u letnji život našeg grada uvede kulturu. Od polovine jula, pa sve do kraja avgusta, Kulturni centar opštine Vršac, pod pokroviteljstvom opštine Vršac, organizovao je oko pedeset programa na otvorenom. Vršački trg, ali i obnovljeni Dom vojske, ovog leta bili su centri kulturnih zbivanja. 

Ovogodišnje Vršačko kulturno leto opravdalo je očekivanja, ali i slogan "Pravo u centar". Iz Kulturnog centra napominju da je primarni cilj postignut - programi su zainteresovali sve Vrščane, od onih najmlađih, pa do najstarijih. Najbolji pokazatelj toga jeste mnogobrojna publika koja je ispratila sve predstave, koncerte, filmske projekcije…

Publika - Kulturno leto

Tako su mališani imali priliku da uživaju u dečijim predstavama svake nedelje, dok su za mlade organizovani koncert učesnika lokalnog šou programa "Pusti svoj glas" i prvi hip hop festival. Starija publika imala je priliku da pogleda pretpremijeru predstave "Napokon sami", hit predstavu "Čekajući ministra", kao i mnoge filmove u okviru Beldocs festivala. Koncerti tamburaškog orkestra "Peta žica" oduševili su naše starije sugrađane, dok su mnoge književne večeri, kreativne radionice i koncerti polaznika Kreativnog kursa gitare, privukli publiku svih uzrasta.

Pre svega, ponosni smo što smo uspeli da sa minimalnim budžetom, od svega 395 000 dinara, realizujemo pedeset programa koji su bili namenjeni svim uzrastima i ciljnim grupama. Želim da se zahvalim našim sugrađanima i svim gostima na velikoj posećenosti programa, što najbolje dokazuje da smo izborom istih pogodili pravo u centar i opravdali očekivanja - kaže Tatjana Vukelić, organizatorka Vršačkog kulturnog leta.

Osim kulturnog, ovogodišnja manifestacija imala je i humanitarni karakter. Kulturni centar Vršac podržao je akciju udruženja "Parakvad" iz Vršca - „Sakupi humani čep“, a prikupljan je i novac za obnovu kuće Jasne Krsmanović.

 

Posebna pažnja posvećena je afirmaciji lokalnog stvaralaštva, ali nisu izostali ni gostujući programi. Takođe, ove godine stavljen je akcenat i na promociju kultura drugih zemalja, te su Vrščani mogli da posete "Dane Kube", izložbu posvećenu godišnjici izgradnje bečkog bulevara Ringštrase, kao i programe koji su predstavili nacionalne kulture Rumunije i Češke. 

 rsz 1deca1

Najveće interesovanje za Vršačko kulturno leto pokazali su naši najmlađi sugrađani. To posebno znači organizatorima, pa su odlučili da obraduju mališane i nakon zvaničnog završetka ove manifestacije.

Imajući u vidu da leto kalendarski i dalje traje, a da su najmlađi posetioci pokazali veliko interesovanje, poklonićemo gradu još tri dečije predstave na otvorenom u toku septembra meseca. Posebno nam je drago što su upravo mališani prepoznali kvalitet Vršačkog kulturnog leta, te nam to daje podstrek da sledeće godine budemo još bolji. Takođe, nadam se i da će sledeće godine publika biti još brojnija - naglašava Tatjana Vukelić.

Publika - Kulturno leto 1

Manifestaciju Vršačko kulturno leto organizovao je Kulturni centar opštine Vršac, pod pokroviteljstvom opštine Vršac. Prijatelji manifestacije su Enološka stanica, Etno kuća Dinar, Biro 1plus, Moja voda, Swisslion Takovo, Caffe bar Jazzva i Poslastičarnica Đorđević 1854.

Autor:  Andrea Gašparević
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00