nedelja, 13. septembar 2015.  00:16h
Pročitano 1454 puta

Začarani zamak ponovo u Vršcu

Predstave za decu „Začarani zamak“ po teksu ispirisanom Vršačkim zamkom i baštinom vršačkog podneblja  autorke Bojane Ivanov-Đorđević, u režiji Snežane Udicki  reprizno će se igrati u nedelju od 11 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta „Sterija“. 

Ovom predstavom želeli smo da pokažemo našu nerazdvojivu povezanost sa istorijom čak i u neminovnosti današnjice koja diktira zaborav. U predstavi za decu ali i za odrasle kroz bajkoviti prikaz naše istorije ili istorijski prikaz naše bajke  publiku želimo da  podstaknemo da štiti svetlost  nauke, umetnosti  i sa iste te strane svetlost dobrote, dostojanstva i svake druge plemenitosti oslikane u likovima Đurđa Smederevca, Lepe Cvete , Janka Halabure ali i u likovima vila koje su po ovoj našoj verziji graditeljke Vršačkog zamka.  Sa jedne su strane istorijski likovi – likovi iz života prikazani kao rezoneri sa svim svojim manama. Druga strana su vile  - Vila Vreme, Vila Mesečina i Vila Cecilija koje pripadaju savršenom svetu večnosti bajke. Svi navedeni likovi i oni koje nećemo navesti u nameri da Vam zagolicamo maštu, u Cecilijinom Začaranom zamku imaju svoju viziju i misiju života. Kao i u životu, u svakoj bajci, pa i u ovoj našoj vršačkoj putevi dobra i zla ponekad se ukrštaju. Ako ste čitali bajke ne moramo Vam otkrivati kako se ti susreti završavaju.  U našem slučaju smo malom intervencijom na istorijskim činjenicama želeli i uspeli da izbegnemo nasilje, a plasiramo mudrost kao način borbe i na tom putu nadamo se dobili smešnu stranu istorije i poučnu priču sa dugoročnim ciljem da nam, kako je naš Sterija govorio, teatar bude  lek za bolesti moralne, kaže autorka Bojana Ivanov-Đorđević

Rediteljka Snežana Udicki objašnjava kako je kula samo povod za edukativnu i ljubavnu priču

Onog trenutka kada se čarolija pomene, svaka realnost postaje nestvarna i magična. U našoj predstavi „Začarani zamak“, Vršačka kula je samo povod za edukativnu priču u kojoj smo se trudili da  prvenstveno decu uvučemo u scenski svet čarolije gradnje zamka, a zatim i da im na bajkovit način predstavimo i junake  koji su bitni za istoriju grada Vršca.  S druge strane, likovi koji su zaista postojali, imaju realne probleme  s kojima moraju da se izbore, ali u fokusu je ljubavna priča za koju će sigurno navijati i klinci, a klinceze još više.  Iskreno verujemo da će se i odraslima podjednako svideti i magija čarolije i magija realnosti,  a ko će koji  svet više zavoleti i u koji će više poverovati... pa ostavljamo vama draga deco da odlučite i ubedite roditelje da je vaš izbor ispravan, ističe Udicki.

Ivan Đorđević, vd direktora NP "Sterija" predstavu vidi kao omaž svim velikanima vršačke istorije.

Kao što je opšte poznato ili bi bar tako trebalo da bude, najveći doprinos sakupljanju građe za istoriju „vršačkog podneblja“ dao je Feliks Mileker, kustos i osnivač Gradskog muzeja Vršac koji je u ovom našem poduhvatu borbe protiv zaborava takođe  pružio ruku prijateljstva. Nemoguće je i neprimereno zanemariti  doprinos   našeg savremenika i vršačkog velikana Dušana Belče čije stvaralaštvo zavređuje posebnu studiju i čije je delo na putu proučavanja istorije Vršca nezaobilazno. Ova je predstava omaž svim velikanima naše istorije i današnjice i poziv dolazećim generacijama da ih prate, proučavaju i ne prepuštaju zaboravu, kaže Đorđević.

ZAČARANI ZAMAK

Tekst: Bojana Ivanov-Đorđević 

Režija: Snežana Udicki

PROLOG ili GOSPOĐA VREME – Vanja Radošević

VILA MESEČINA – Dojna Petrović

VILA CECILIJA – Jovana Adrejević

ĐURAĐ SMEDEREVAC – Ivan Đorđević

LEPA CVETA – Tamara Tamči-Toskić

JANKO HALABURA – Srđan Radivojević

BEG OD BREGA – Dragan Džankić

VILA VINKA – Monika Boldovina-Bugle

PRINCEZA ZMIJA i PRINCEZA OD DŽANGRIZIJE – Sonja Radosavljević

SCENOGRAFIJA – Sofija Lučić

KOSTIMOGRAFIJA – Senka Đorđević

KOMPOZITOR – Momir Cvetković

SCENSKI POKRET - Sandra Ivanov

STRUČNI KONSULTANT - kustos Sanja Đurđev, predsednica Udruženja "Banatika"

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00