ponedeljak, 21. decembar 2015.  14:10h
Pročitano 911 puta

Drama "Banat" u Gradskoj biblioteci

Javno čitanje drame "Banat" biće izvedeno 22. decembra od 19 časova u Gradskoj biblioteci u dvojezičnoj formi (na srpskom i nemačkom jeziku).

Čitanje drame izvešće studenti APS „ĐUMB“: Dragana Parkajić, Marko Đumić, Ištvan Foljan, Strahinja Dunjić, Nikola Stanišić, Katarina Živković i Petar Bolić, tekst je na nemački jezik preveo Stefan Bart, a reditelj je Snežana Udicki.

Drama „Banat“ (na nemačkom „Das Banat“) našeg najznačajnijeg pisca srednje generacije Uglješe Šajtinca, izvedena je prvi put  2006. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Tema drame je nemogućnost realizacije ljubavi između devojke Nemice i momka Srbina u toku II svetskog rata u Banatu, u kome su do tada Nemci i Srbi vrlo lepo živeli, nevezano od toga ko je kom narodu pripadao. Rat kao opšte zlo nije uspeo da zavadi dvoje mladih koji se vole, već su to učinili teški uslovi u kojima se odvijao život, a različita ideološka pripadnost dovodi do raspada svih porodica.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE

Komentari  

0 #1 Boki 29-12-2018 21:06
Savremeno pozoriste nema granice i tekst " Banat"( das Banat) dvojezicno treba da Udickova uradi na Velikoj sceni u NP STERIJA.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00