sreda, 30. decembar 2015.  18:18h
Pročitano 1594 puta

Vršačko Narodno pozorište "Sterija" poziva na fer-plej

NP „Sterija“ u okviru završnih aktivnosti u 2015. godini organizovalo je druženje svih zaposlenih i građana na platou ispred Pozorišta gde su vršački pozorišni glumci i umetnički sektor, tehničari i novopridošli u okviru javnih radova zaigrali fudbal. 

Koncept ovog svojevrsnog hepeninga bio je apel za FER-PLEJ prema institucijama kulture u 2016, posebno prema Pozorištu koje je program za 2016. Posvetilo Sterijinom jubileju. „Tranzicija i vreme pre nje narušilo je mnoge vrednosti u našem društvu. Zbog toga odnos prema institucijama kulture mora biti sve ozbiljniji jer bi upravo institucije trebalo da budu stožeri vrednosti kulture, baštine i savremene umetnosti. Razvijene evropske zemlje odavno su zaštitile  vrednosti kulturne istorije i baštine. Bez tih elemenata gubimo se... Gubi se identitet, autentičnost i vitalnost svakog naroda. Kultura je jedan od ključnih elemenata svakog društva. Umetnici i kulturni pregaoci moraju se boriti za FER PLEJ prema institucijama kulture na suptilan način, uporno i smišljeno, a pre svega svojim rezultatima “ističe Ivan Đorđević direktor NP „Sterija“. Poruka hepeninga bila je i potreba za depolitizacijom institucija jer one mogu biti valjane i verodostojne jedino ako ih vode i uređuju stručni  (ne politički) kadrovi. Pozorište, kažu u NP „Sterija“, mora biti i kritičar i pedagog kao što nas je Sterija učio „lek za bolesti moralne“...

np sterija fudbal2

Od početka nove pozorišne sezone  (za manje od 5 meseci) NP „Sterija“ priredilo je 5 premijera i jedan rimejk predstave – „Začarani zamak“ Bojane Ivanov-Đorđević u režiji Snežane Udicki, „Zemljaci“ po tekstu Slavomira Mrožeka u režiji glumaca Ivana Đorđevića i Srđana Radivojevića, „Zla žena“ J.Sterije Popovića u režiji Jovana Grujića, „Kutija sa pričama“ u režiji Elene Ivanke, „Novogodišnja bajka o uspavanom Deda Mrazu“ Bojane Ivanov-Đorđević i rimejk predstave „Ožalošćena porodica“ B. Nušića u režiji Vladimira Lazića. U pomenutom periodu NP „Sterija“ uzelo je učešće na 5 međunarodnih festivala i osvojilo  nagradu  „Najbolja predstava na Balkanu “ na festivalu u Piteštiju (Rumunija) sa predstavom „Zverka, čudan je to čovek“ Mirče Joneskua u režiji Julijana Ursuleskua.

Za 2016. Izvesne su već na početku dve premijere – 15. januara „Stara vremena“ Harolda Pintera u režiji Snežane Udicki i  10. februara „Ana Frank“ po Dnevniku Ane Frank u režiji Vlatka Ilića. Program se nastavlja u slavu Sterije i jubileja koji obeležavamo u 2016.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00