petak, 30. septembar 2016.  12:10h

Kraj jedne ere u Vršcu: Nema više Pokreta i Šljivića

Velike promene na političkoj sceni Vršca, koje su se naslućivala posle izbora, juče su se formalno i dogodile. Ugašen je "Pokret Vršačka regija - Evropska regija", a Ljubisav Šljivić nije više predsednik vršačkog SPS.

Rukovodstvo Pokreta VRER izglasalo je odluku o gašenju i na taj način stavilo tačku na život ove najuticajnije političke opcije u gradu pod Kulom  još od 2004. pa sve do poslednjih lokalnih izbora održanih proletos na kojima su prvi put doživeli poraz. 

Idejni tvorac i osnivač "Pokret Vršačka regija - Evropska regija" je Miodrag Babić, te 2004. direktor Hemofarma i najmoćniji čovek Vršca. Već nakon par meseci pobeđuju na izborima i od tada su dominanto na vlasti. Uspeli su da prežive i odlazak Babića iz Hemofarma i pobede i 2012. na izborima, ali nisu uspeli da opstanu nakon ubedljivog poraza od SNS na poslednjim lokalnim izborima.

pokret slavlje

Iako su formalno i dalje na vlasti u koaliciji sa SNS, gotovo da su bez uticaja. Naprednjaci već imaju odbornika za većinu i bez njih, a u psolednje vreme pokretovi obornici i članovi gradskog veća prelaze u SNS. 

Kako nezvanično saznajemo, jer se još niko nije zvanično oglasio, prvo je na sednici predsednik pokreta Jovica Zarkula podneo ostavku, a onda je i donešena odluka da se pristupi radnjama vezanim za njegovo gašenje.

Interesantno da je sednici prisustvovao i osnivač i počasni predsednik VRER-a Miodrag Babić, koji je morao da se pomiri sa činjenicom da je Pokret za Vrščane prevaziđena priča i da su danas okončane njegove političke ambicije da se ponovo na neki način vrati u politički život Vršca - prenosi portal južnibanat.rs

Nakon odluke da se ugasi Pokret VRER, sinoć je kriza, koja dugo vremena potresa SPS, kulminirala i u ovoj stranci ostavkom njenog predsednika. Kako prenosi portal „Južni Banat“, predsednik vršačkog Gradskog odbora SPS Ljubisav Šljivić podneo je ostavku na tu funkciju.

sljivic unutrasnja

Šljivić je gotovo 25 godina bio ključna politička figura u Vršcu. Iako uglavnom nije bio na gradskim fukcijama, sve vreme je bio direktor komunalnog preduzeća "Drugi oktobar", odakle artikulisao svoju političku moć. Upravo ga je gubitak direktorske pozicije pre par meseci dodatno politički oslabio, nakon što je SPS na lokalnim izborima loše prošao i ostao bez učešća u vlasti. 

Šljivićevo rukovođenje "Drugim oktobrom" puno je kontroverzi, a ostalo je upamćeno njegovo hapšenje nekoliko dana pred izbore, ali i pretnje dopisniku Blica zbog kojih se još jednom našao pred policijom i tužilaštvom.

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00