sreda, 12. oktobar 2016.  10:31h

Zajednički interes Vršca i Rumunije

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović primila je novu ambasadorku Rumunije u Srbiji Oanu Kristinu Popa i generalnog konzula Rumunije u Vršcu Dana Konstantina Nikolaea.

Tom prilikom razgovarali su o nastavku saradnje vršačkog regiona i susednih županija u Rumuniji, Timiš i Karaš - Severin , sa administrativnim centrima u Temišvaru i Rešici.

Vršac, kao pogranični grad, u kojem je najveća nacionalna manjina upravo rumunska, ima interes da saradnja sa susednim županijama i njihovim adminitrativnim centrima u Rumuniji bude na izuzetno visokom nivou, kao i do sada. Istaći ću da rumunska nacionalna manjina u Vršcu neguje svoju kulturno -istorijsku baštinu, u čemu im Grad Vršac, daje maksimalnu podršku, a posebno bih istakla oblast kulture i obrazovanja, jer Rumuni u Vršcu, na maternjem jeziku, mogu da se školuju do fakultetske diplome, nabvela je Gradonačelnica Drgana Mitrović.

Ambasadorka Rumunije istakla je da je ovo prva njena zvanična poseta našem gradu, i veliko joj je zadovoljtvo što će se saradnja Vršca i Rumunije nastaviti i u budućem periodu. Ona je tom prilikom navela da je ovo bitna zona za saradnju naše dve zemlje. Vršac je multikulturalni grad, kao i Temišvar. 

Vršac je nama bitan partner u brojnim programima i projektima prekogranične saradnje, koja je i do sada bila na izuzetno visokom nivou. Sada se pružaju nove mogućnosti za nastavak odlične prijateljske saradnje, čije ćemo pravce danas definisati, izjavila je Ambasadorka Rumunije u Srbije, Oana Kristina Popa.

 

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00