petak, 13. mart 2015.  17:17h
Pročitano 2028 puta

Ovo su novi simboli Vojvodine (FOTO)

Odbor Skupštine Vojvodine za pitanja ustavno-pravnog položaja usvojio je predlog odluke o izgledu i korišćenju Simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine.

Time su stvoreni uslovi da ta odluka bude usvojena neophodnom dvotrećinskom većinom glasova na sednici Pokrajinske skupštine koja će biti održana u utorak 17. marta, izjavio je predsednik pokrajinskog parlamlenta IštvanPastor.

Za predlog odluke o simbolima pokrajine glasalo je devet članova tog skupštinskog odbora, dvojica su bila protiv, a tri od ukupnonjih 14 nije prisustvovalo sednici.

Posle sednice Odbora Pastor je rekao novinarima da će iduće nedelje, osim skupštinske sednice posvećene usvajanju odluke o simbolima pokrajine, biti održana još jedna na kojoj će poslanici razmatrati inicijatvu grupe poslanika iz Srpske napredne stranke u vezi sa pitanje sprovođnja javne nabavke za opremu namenjenu bolnici "Kamenica 2".

Ta sednica, kako je najavio Pastor, biće zakazana za petak 20. mart.

Ocenjujući rad članova skupštinskog kolegijuma i nadležnog odbora na usaglašavanju Nacrta odluke o upotrebi simbola i tradiionalnih simbola Vojvodine, Pastor je istakao da se pokazalo da je moguće, kakoje rekao, "složiti rogove u vreći" ističući da, ako ima dovoljno upornosti, takta i ubeđivačkog kapaciteta , može da postigne dogovor o mnogim pitanjima.

Racionalnost mora da nadvlada prvobitni strančarski interes, rekao je Pastor i napomenuo da usaglašavanje pitanja poput ovog može da znači neku vrstu nade u ovom "posvađanom svetu u kojem živimo".

Nacrt odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola pokrajine podneli su članovi Odbora profesori novosadskog Pravnog fakulteta Slobodan Orlović i Branislav Ristivojević.

grb vose

Tim dokumentom predviđeno je da se uz zvanične simbole uporedo ističu srpska zastava trobojka i grb iz 1848. godine. Taj nacrt je uz manje tehičke izmene pre sednice skupštinskog odbora podržao kolegijum skupštine Vojvodine većinom glasova.

Profesor Orlović, koji će na sednici Skupštine Vojvodine biti izestilac o ovom predlogu odbora, ocenio je da ovaj usaglašeni predlog prati ideju, normu i duh Statuta AP Vojvodine, odnosno da se time stavljaju u istu ravan sadašnji i tradicionalni simboli Vojvodine.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i šef poslaničke gurupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev, koji uz člana odbora Srđana Sikinića nije glasao za ovaj paredlog, izjavio je novinarima da su trenutni simboli koji se koriste u Vojvodini doneti odlukom pokrajisnke skupštine pre 11 godina.

Jakovljev je rekao da simboli koji su predloženi kao tradicionalno vojvođanski "predlažu se samo na osnovu opšteg utiska predlagača" jer su, kako je naveo, svi oni delovi Nacrta ustava iz 1849 . godine koji nikada nije bio usvojen.

On je upitao šta je onda osnov da se za nešto kaže da je tradicionalno.

Član odbora iz redova Demokratske stranke Stevica Nazarčić rekao je da je prvobitni predlog u vezi sa simbolima pokrajine donekle tehnički izmenjen na osnovu primedbi DS-a koje su uvaženi i dodao da će poslanička grupa koju predvode demokrate na skupštinskoj sednici glasati za usajanje predloga te odluke.

Šef poslaničke grupe koju predvodi SPS Pavle Budakov izrazio je zadovoljsvo što je u vezi sa ovim pitanjem izbegnuta eventualna politizacija i to je dobro, kako je rekao.

Autor:  Tanjug
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00