sreda, 18. mart 2015.  16:52h
Pročitano 1011 puta

Nisu usvojeni novi simboli Vojvodine

Predlog za uvođenje tardicionalnih simbola Vojvodine nije dobio većinsku podršku u pokrajinskom parlamentu.

Nakon prošlonedeljnog dogovora kojim je dvotrećinska podrška bila najavljena, na jučerašnjoj sedncii došlo je do obrta, jer su poslanici Demokratske stranke (DS) rešili da budu uzdržani prilikom glasanja. Uzdržani su bili i poslanici Nove demokratske stranke, dok su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) glasali protiv te odluke.

Za je glasalo 50 poslanika, protiv je bilo 10, a uzdržana su bila 42 poslanika. Za usvajanje odluke bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi 81 od 120 poslanika.

Šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je da su poslanici te stranke bili uzdržani od glasanja, jer su nakon dužeg razmišljanja zaključili da je izostala široka javna rasprava o izgledu tradicionalnih simbola Vojvodine.

Novaković, kao i drugi predstavnici DS-a, ranije su najavljivali da će glasati za uvođenje tradicionalnih simbola.

Funkcioner opozicione SNS Predrag Matejin optužio je DS da je "brutalno pregazio" dogovor koji je postignut na kolegijumu skupštine, na kojem su predstavnici svih stranaka sem LSV najavili da će glasati za odluku o uvođenju tradicionalnih simbola pokrajine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da svaka poslanička grupa može da menja svoje stavove do momenta glasanja.

Pastor je odbio zahtev SNS-a da se otvori dodatna skupštinska rasprava pošto je DS promenio stav, i objasnio da bi na taj način bio prekršen Poslovnik o radu Skupštine Vojvodine.

Ne vidim smisla da predložim skupštini kršenje poslovnika i ponovno otvaranje diskusije, jer to kršenje ne bi doprinelo ničemu. Nema ni minimuma šanse da bilo ko promeni svoj stav, kazao je Pastor.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz LSV-a Dušan Jakovljev podsetio je da je njegova stranka 2014. godine glasala protiv novog Statuta Vojvodine, između ostalog i zbog odredbe o uvođenju tradicionalnih simbola.

Kada je u pitanju zastava koja se predlaže, ona je identična s narodnom zastavom Srbije, a grb je zapravo grb Kneževine Srbije. Ne znamo na osnovu čega su odabrani baš ovi simboli, rekao je Jakovljev.

Ocenio je da bi se usvajanjem tih simbola koji su zapravo samo simboli srpskog naroda, bio narušen principi multietničke i multikulturalne Vojvodine.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podržala uvođenje tradicionalnih simbola.

Kao što manjinske zajednice imaju pravo da koriste svoje simbole, tako i srpski narod ima pravo da ističe svoje simbole, rekao je Egereši i dodao da postoje mnogo veći problemi koje treba rešavati, a to su pre svega ekonomski problemi građana Vojvodine.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije i koalicionih partnera Pavle Budakov rekao je da uvođenje tradicionalnih simbola ne ugrožava nikoga u Vojvodini, niti će multietnička suština te pokrajine biti ugrožena.

Ivana Zečević iz Srpske radikalne stranke takođe je podržala uvođenje tradicionalnih simbola i kazala da je ta stranka jedva dočekala da ti simboli budu usvojeni.

Predlog su podneli članovi Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine profesori novosadskog Pravnog fakulteta Slobodan Orlović i Branislav Ristivojević i to je jedina tačka dnevnog reda.

Obrazlažući odluku Orlović je izrazio zadovoljstvo tim, kako je rekao, poslednjim korakom u pokrajinskom parlamentu kojim će biti zaokružena pravna priča o donošenju i sprovođenju Statuta Vojvodine.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine najavili su ranije da će glasati protiv predloga odluke, navodeći da ta stranka nije podržala ni Statut Vojvodine jer se, posle usaglašavanja tog akta sa Ustavom, u novom tekstu našla i odredba o isticanju "tradicionalnih simbola". Za taj predlog glasali su članovi odbora iz svih stranaka, sem Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Matejin: Početak kraja ovog saziva Skupštine Vojvodine

Predsednik poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin, izjavio je danas da to što nije izglasana odluka o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola pokrajine, znači početak kraja sadašnjeg saziva pokrajinske skupštine.

Demokratska stranka (DS) je "izigrala dogovor da će glasati za odluku", rekao je Matejin novinarima posle sednice pokrajinske skupštine, na kojoj nije postignuta neophodna dvotrećinska podrška ukupnog broja poslanika u pokrajinskom parlamentu.

Na taj način je DS "pogazila simbole Vojvodine i Srbije, zgazila je grb i zastavu Srbije", naglasio je on i dodao da se takav potez demokrata ničim ne može opravdati.

Matejin je rekao da, pre svega zahvaljujući stavu DS, na sednici pokrajinske skupštine nije usvojena odluka ni o upotrebi tradicionalnih niti o korišćenju zvaničnih simbola pokrajine, tako da je "Vojvodina u pravnom vakuumu, bez simbola".

Naprednjaci očekuju i priželjkuju da će "vrlo brzo doći kraj aktuelnom sazivu pokrajinske skupštine", istakao je Matejin i dodao da će se SNS "potruditi da ovakav rad, kakav smo danas videli na delu, više nikad ne bude u Skupštini AP Vojvodine".

Novaković: Nije postojao konsenzus

Šef poslaničke grupe DS Borislav Novaković izjavio je, posle sednice pokrajinske skupštine, da nije postojao najširi politički konsenzus o predlogu odluke o simbolima pokrajine i naglasio da "ni jednog trenutka nije postojao dogovor između SNS i DS".

"Mi smo bili u procesu usaglašavanja, koji je išao u dobrom pravcu, ali nažalost nismo mogli do kraja da se složimo", rekao je Novaković novinarima.

On je napomenuo da simboli "odražavaju tradiciju, narodno jedinstvo i kolektivni identitet političke zajednice, a da bi oni to bili, potreban je najširi politički konsenzus, kako stranaka u skupštini, tako i političke javnosti".

Političku javnost čine nevladine organizacije i strukovna udruženja, kazao je Novaković i dodao da je predlog odluke o simbolima donet bez te procedure i da zato DS nije mogla da podrži tu odluku, odnosno njeni poslanici bili su uzdržani prilikom glasanja.

Jakovljev: LSV će se ponašati konstruktivno

Šef poslaničke grupe LSV Dušan Jakovljev istakao je da je zadovoljan ishodom sednice pokrajinskog parlamenta, na kojoj nije usvojen predlog odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine, ali je napomenuo da je ipak ostala neispunjena jedna statutarna obaveza.

Statut AP Vojvodine "obavezuje nas da o simbolima pokrajine razgovaramo ponovo", izjavio je on novinarima i napomenuo da će se LSV konstruktivno ponašati i učiniti sve da simboli budu u upotrebi ali "na način koji odgovara stvarnosti".

LSV je bila protiv predloga za upotrebu tradicionalnih simbola jer su oni, kako je rekao Jakovljev, "predloženi samo na osnovu opšteg utiska predlagača" i nikad nisu bili zvanično prihvaćeni, posle ustanovljavanja Srpske Vojvodine 1848. godine.

Jakovljev, koji je i potpredsednik Skupštine Vojvodine, odbacio je neke tvrdnje među pojedinim novinarima i poslanicima da su se DS i LSV dogovorile da uskrate podršku predlogu odluke o simbolima pokrajine, tako što bi Liga uskratila kvorum na skupštinskoj sednici, zakazanoj za sledeći petak, koja će biti posvećena utvrđivanju činjenica o izgradnji i opremanju bolnice "Kamenica 2".

Budakov: Liči na manipulaciju

Šef poslaničke grupe koju predvodi SPS Pavle Budakov izjavio je novinarima da ishod skupštinske sednice, kojim nije usvojen predlog o simbolima pokrajine, "pomalo liči na neku manipulaciju cele skupštine".

On je rekao da bi to moglo da ima loše posledice na ukupan rad Skupštine Vojvodine i da su predstavnici DS, u proteklom periodu, "u dva maha" rekli da će glasati za taj predlog odluke, ali su na sednici tu odluku promenuli i uzdržali se od glasanja.

Jovanov: Vojvodina bez simbola

Poslanik DSS Milenko Jovanov je izjavio da, zahvaljujući odlukama DS-a i LSV-a, "Vojvodina od danas nema nikakve simbole" i naglasio da će DSS tražiti da svi simboli AP Vojvodine budu uklonjeni.

DSS zahteva od Skupštine i Vlade Vojvodine, lokalnih samouprava i svih onih, koji su do sada istakli bilo kakav simbol pokrajine, da ga skinu, pošto ne postoji nikakav pravni osnov za isticanje "takozvane zastave Vojvodine i takozvanog grba Vojvodine", rekao je Jovanov novinarima.

"Simboli koji su u pokrajini doneti 2002. godine, doneti su bez ikakvog pravnog osnova", u vreme kada Ustavom i odgovarajućim zakonskim propisima nije postojalo pravo Vojvodine da donosi akte, tako da su ti simboli pokrajine pravno ništavni, objasnio je Jovanov.

Treća Srbija poziva na raspisivanje izbora u Vojvodini

Politička organizacija Treća Srbija negodovala je danas što poslanici Skupštine Vojvodine nisu usvojili odluku o upotrebi tradicionalnih simbola pokrajine i pozvala na raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Odluka nije usvojena jer poslanici DS i LSV nisu podržali taj predlog, saopštili su iz te stranke i ocenili da je to jasan pokazatelj nastavka propagiranja antidržavne politike i zalaganja za koncept Vojvodine kao evropskog regiona koji ima sve manje veze sa državom Srbijom, piše u saopštenju.

Takođe, naglašeno je, ta stranka će i dalje biti najveći protivnik separatističkih aktivnosti u Vojvodini i zato poziva da se "pod hitno raspišu vanredni pokrajinski izbori kako bi takve tendencije što efikasnije sprečili".

Aktuelni simboli Vojvodine nisu utemeljeni ni u jednom tradicionalnom simbolu severne srpske pokrajine niti u istorijskim činjenicama, pa bi usvajanje i upotreba tradicionalnih simbola, tj. srpske trobojke i grba Vojvodstva Srbije iz 1848. godine, makar malo poboljšalo stanje u toj važnoj oblasti, poručili su iz Treće Srbije.

LDP: Novi simboli nisu ni novi, ni simboli

Pokrajinski odbor Liberalno-demokratske partije (LDP) saopštio je danas da je protiv uvođenja novih simbola Vojvodine, čiji predlog danas nije usvojila Skupština Vojvodine, jer ne predstavljaju Pokrajinu na pravi način.

Kako je u saopštenju upozorio predsednik pokrajinskog odbora LDP, Saša Šućurović, uloga simbola je da "prepoznatljivo reprezentuju ono na šta se odnose", a predloženi novi simboli, smatra LDP, nemaju tu karakteristiku.

"Simboli koji su već 11 godina u upotrebi, sigurno imaju veću prepoznatljivost i simboliku.., nego oni koji se sada proglašavaju tradicionalnim, a nemaju utemeljenje u tradiciji simbola Vojvodine. To što neki simbol postoji od 1848, govori o njegovoj istoriji, ali ne i o njegovoj prihvaćenosti kao simbola", piše u saopštenju LDP.

Šućurović je dodao da dodavanje novih simbola liči na "pokušaj da se njihovim nagomilavanjem smišljeno umanji identifikacija Vojvođana s postojećim simbolima, kako bi se urušavao duh autonomije Vojvodine".

LDP: Novi simboli nisu ni novi, ni simboli

Pokrajinski odbor Liberalno-demokratske partije (LDP) saopštio je danas da je protiv uvođenja novih simbola Vojvodine, čiji predlog danas nije usvojila ni Skupština Vojvodine, jer ne predstavljaju Pokrajinu na pravi način.

Kako je u saopštenju upozorio predsednik pokrajinskog odbora LDP, Saša Šućurović, uloga simbola je da "prepoznatljivo reprezentuju ono na šta se odnose", a predloženi novi simboli, smatra LDP, nemaju tu karakteristiku.

"Simboli koji su već 11 godina u upotrebi, sigurno imaju veću prepoznatljivost i simboliku.., nego oni koji se sada proglašavaju tradicionalnim, a nemaju utemeljenje u tradiciji simbola Vojvodine. To što neki simbol postoji od 1848, govori o njegovoj istoriji, ali ne i o njegovoj prihvaćenosti kao simbola", piše u saopštenju LDP.

Šućurović je dodao da dodavanje novih simbola liči na "pokušaj da se njihovim nagomilavanjem smišljeno umanji identifikacija Vojvođana s postojećim simbolima, kako bi se urušavao duh autonomije Vojvodine".

Autor:  RTV, Beta, Tanjug
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00