utorak, 31. mart 2015.  02:37h
Pročitano 1108 puta

Tribina „Kude ide obrazovanje Srbije“ u Vršcu

Proteklog vikenda u Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ održana prva u nizu tribina na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj društvenoj temi – najdužem štrajku prosvetnih radnika u istoriji Srbije.

Na tribini su učestvovali prof. dr Dragan Domazet, ministar nauke, tehnologije i razvoja u vladama dr Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, Aleksandra Jerkov, narodna poslanica i predsednica Odbora za obrazovanje u Narodnoj skupštini Srbije, Željko Pupavac, advokat i pravni zastupnik vršačkih prosvetnih radnika članova sindikata, Ljiljana Radišić, profesorka engleskog jezika u ŠC Nikola Tesla i Momir Ristanić, profesor matematike u Gimnaziji i predstavnik sindikata SPRV. Moderator tribine bila je profesorka filozofije Ljiljana Milojević, zaposlena u Domu učenika u Vršcu.

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov informisala je prosvetne radnike dokle se stiglo sa zakazivanjem vanredne sednice Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o štrajku prosvetnih radnika.

Četiri poslaničke grupe u Skupštini Srbije su predale predsednici parlamenta Maji Gojković zahtev da sazove sednicu s aktuelnom temom o štrajku u prosveti, na kojem će pozvati ministre u Vladi i predstavnike sva četiri reprezentivna sindikata u prosveti. Zahteve smo predali pre više od 7 dana, a odgovora još nema, iako je predsednica parlamenta imala zakonsku obavezu da to uradi.

Po njenim rečima, Vlada Srbije petomesečnim ignorisanjem nastavnika ruge se srednjem sloju obrazovanih ljudi i obrazovanju. Ona je postavila pitanje kako je moguće da Skupština Srbije u istom danu donese odluku da dodeli 200 miliona dinara Srbijagasu i 300 miliona evra Er Srbiji, i istovremeno odluči da nema 23 miliona evra da plate prosvetnih radnika budu makar na republičkom proseku.

Profesor dr Dragan Domazet, istaknuti naučni radnik sa preko 100 objavljenih naučnih radova iz oblasti informacionih nauka, istakao je važnost obrazovanja kako u životu svakog pojedinca, tako i za društvo u celini.

Svima su usta puna važnosti obrazovanja. Svi kažu da je obrazovanje investicija, a ne trošak. Ali u praksi je drugačije. Kada pogledate stavke u budžetu, vidite da se na obrazovanju najlakše uštedi. Najlakše je svima smanjiti plate linerarno za 10%, umesto da se prvo uštedi tamo gde ima prostora. Ova država baca pare levo-desno. Primer je projekat „Beograd na vodi“. Možda je to i dobar projekat, mi to ne znamo, jer on nije transparentan. Ali, zašto mi poklanjamo zemljište strancima? Zašto? Ja to ne znam. Suštinska reforma obrazovanja nije nikada urađena. Postoji letargija, mi smo jedna učmala sredina, pošto ovde niko ne voli da se zamera, onda se ništa ni ne uradi., rekao je između ostalog prof. Dr Dragan Domazet.

Advokat Željko Pupavac je napravo paralelu između protesta advokata i štrajka prosvetnih radnika.

Oba ova štrajka su zakasnila, zato što su prava već ukinuta i sada se borimo za početnu poziciju. Gde smo bili kada je usvajan Zakon o radu? Verovatno na letovanju. Danas se gubi iz vida da se pre svega treba boriti za principe, za pravdu, za slobodu, a to traži žrtve. U prvi plan treba isticati zahtev za pravdom a zahtev za boljim ekonomskim položajem dolazi nakon toga. Tokom civilizacije uvek su zahtevi za pravdom i zahtevi za hlebom bili povezani, ali može se pobediti samo ako se prvo izborimo za pravdu, naglaso je Željko Pupovac.

Inicijator i organizator ove tribine je bio resorni odbor za prosvetu Opštinskog odbora Demokratske stranke u Vršcu. Tatjana Vešović, predsednica vršačkih demokrata, naglasila je da je ovo prva tribina u nizu na ovu temu.

Prosto je neverovatno da se o ovako važnoj temi, uopšte ne razgovara. U javnom političkom i društvenom diskursu se uopšte ne otvaraju teme koje tište naše obrazovanje. Prvi korak ka rešavanju problema je dijalog u kome ćemo definisati problem i pokušati zajedničkom pameću da ga rešimo. Ja, pre svega kao političarka, a još više kao roditelj troje dece, veoma sam zabrinuta za kvalitet obrazovanja koji se pruža našoj deci. Očekujem da se na narednim tribinama aktivnije uključe i roditelji, maturanti i nevladin sektor, i da definišemo šta je to što mi kao lokalna samouprava možemo da uradimo da poboljšamo kvalitet obrazovanja i položaj prosvetnih radnika u našoj opštini, rekla je između ostalog dr Tatjana Vešović.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00