petak, 5. septembar 2014.  15:39h
Pročitano 1816 puta

Ko brine o vršačkoj bolnici?

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović ocenila je danas da su izjave i kritike, koje su na račun sekretarijata koji vodi uputili predstavnici vršačke lokalne samouprave, "nevešt pokušaj skupljanja političkih poena". Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković kritikovao je prethodno Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo zbog, kako je rekao, "katastrofalnih uslova" u kojima radi Opšta bolnica u Vršcu.

Reagujući na kritiku zbog lošeg stanja u vršačkoj Opštoj bolnici koju je izneo Živković, Kopitovićeva je upozorila da vršački čelnici sakupljaju poene koristeći najosetljiviju sferu ljudskog života, odnosno zdravlje.

- Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju želi da ukaže da su navedene apsolutne neistine u smislu obezbeđivanja finansijskih sredstava za vršačku Opštu bolnicu od strane Sekretarijata, istakla je za portal Autonomija pokrajinska funkcionerka.

Ona je objasnila da je vršačka Opšta bolnica jedna od devet opštih bolnica i 35 zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

- Od 2007. do 2013. godine sekretarijat je u ovu ustanovu uložio skoro 28 miliona dinara, a u 2014. godini taj iznos je veći od 12 miliona, rekla je Kopitović i dodala da je u proceduri odobrenje još šest miliona.

Prema njenim rečima, ova sredstva su uložena u savremenu medicinsku opremu kako bi bolnica u Vršcu nesmetano funkcionisala i kako bi bila obezbeđena kontinuirana zdravstvena zaštita svih građana koji teritorijalno gravitiraju ovoj ustanovi.

Čelnik vršačke opštine je tokom nedavnog obilaska radova na uređenju kruga bolnice istakao da je za te radove izdvojeno oko 40 miliona dinara iz budžeta opštine, iako je ta zdravstvena ustanova u nadležnosti Pokrajine.

Živković je rekao tada novinarima da "nema reči" za odnos Pokrajinskog sekretarijata prema vršačkoj bolnici koja, po njegovim rečima, poslednjih "desetak godina ni dinar nije dobila od te institucije".

- Zato smo mi, iako to pravno nije sasvim u redu, uložili novac za sanaciju terena oko bolnice, gde će, kada se završe podzemni radovi, Vojvodinaput napraviti parking mesta, a rasvetu podići Tehnika, rekao je novinarima Živković.

Nedugo nakon vesti o tome da opština Vršac finansira radove u krugu vršačke Opšte bolnice, lokalni mediji objavili su vest i da se doniranju sredstava pridružila Fondacija Hemofarm, kao i Milan Popović, koji je široj javnosti poznatiji kao bivši suprug hrvatske pevačice Severine.

Dodaje se da će Fondacija izdvojiti milion dinara, dok će Popović donirati oko četiri miliona.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, osnivač Fondacije Hemofarm je Hemofarm AD farmaceutsko-hemijska industrija iz Vršca. Upisana delatnost te fondacije je iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije Hemofarm je upravo predsednik opštine Vršac Čedomir Živković. 

Izvor: autonomija.info 

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00