subota, 13. jun 2015.  14:33h
Pročitano 1435 puta

DS: Opštinska vlast ne poštuje ni zakon, ni svoje građane

Opštinski odbor DS u Vršcu održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj je oštro kritikovao pojedine odluke koje su donete na poslednjoj Sednici SO Vršac. Novinarima su se obratili odbornici DS Lazar Guteša, Dragana Rakić i Stevica Nazarčić.

Stevica Nazarčić, Lazar Guteša i Dragana Rakić Stevica Nazarčić, Lazar Guteša i Dragana Rakić

Lazar Guteša, šef odborničke grupe DS, najpre je objasnio razloge zašto su odbornici DS napustili sednicu

Skupština je bila loše pripremljena i loše vođena i to je rezultiralo napuštanjem sednice od strane opozicionih odbornika. Konkretne okolnosti koje su nas dovele u situaciju da napustimo sednicu jesu ograničavanje odbornika da diskutuju samo 3 minuta i to samo jedanput po jednoj tački dnevnog reda, kao i naknadno dodavanje još tri tačke dnevnog reda čiji smo materijal našli na našim skupštinskim stolicama. Očigledna je namera lokalne vlasti da uguši svaku kvalitetnu političku diskusiju, i da ne dozvoli odbornicima da postavljaju previše pitanja, a pogotovo ona „nezgodna“ pitanja koja se tiču trošenja para iz opštinskog budžeta. Odbornici DS nisu pristali na to da budu dekor jedne bedne političke predstave za narod koju simulira opštinska vlast, rekao je Guteša.

Dragana Rakić se osvrnula na trošenje para iz Fonda za zaštitu životne sredine i dovela u pitanje stručnost i zakonitost rada Miloša Vasića člana veća zaduženog za zaštitu životne sredine.

Fond za zaštitu životne sredine je tokom 2014. godine imao na raspolaganju 64,5 miliona dinara od toga je potrošeno 49 miliona. Dakle, 15,5 miliona dinara, ili četvrtina ukupnih raspoloživih sredstava nije utrošena. Sigurno postoje dobri projekti iz oblasti zaštite životne sredine koji su mogli biti finansirani, a nisu. Mnogim korisnicima su uskraćena ova sredstva, a ne znamo zbog čega, rekla je Dragana Rakić

Ona je podsetila da je Skupština opštine pre samo tri meseca smenila Slavišu Maksimovića, člana veća zaduženog za ruralni razvoj zato što nije iskoristio 16,5 miliona dinara iz budžeta za projekte iz svog resora.

Sada imamo identičnu situaciju, takođe imamo člana veća koji nije utrošio 15,5 miliona dinara na projekte iz svog resora. Zašto sada Opštinski odbor SNS ćuti kada su upravo oni bili inicijatori da se smeni njihov član veća Maksimović? Po čemu je to Maksimović bio lošiji radnik od Vasića? I jedan i drugi nisu bili u stanju da u punom kapacitetu iskoriste sredstva iz budžeta koja su imali na raspolaganju, konstatovala je Dragana Rakić.

Odbornica Rakić je izrazila sumnju da je trošenje para iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine tokom 2014. bilo nezakonito.

Opština Vršac je ove godine tražila saglasnost od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da se iz opštinskog Fonda za zaštitu životne sredine finansira led osvetljenje, vodovod, hidrantska mreža i kanalizacija na Vršačkom zamku i nije dobila odobrenje, jer kako kažu u Ministarstvu „navedene aktivnosti nisu aktivnosti zaštite životne sredine“. Javnost se s pravom pita, kako je onda moguće da popravka krova, fasade i zamena stolarije na zgradi škole „Nikola Tesla“ spadaju u aktivnosti zaštite životne sredine koje su u iznosu od 23 miliona dinara finansirane tokom 2014. godine? Da li je član veća Miloš Vasić obmanuo i Ministarstvo i odbornike u vršačkom parlamentu kada je prošle godine tražio dozvolu za projekte tako što nije dovoljno precizno objasnio koji će se konkretno projekti finansirati iz Fonda za zaštitu životne sredine?, upitala je odbornica Rakić.

Odbornik i pokrajinski poslanik Stevica Nazarčić se osvrnuo na tri tačke skupštinskog dnevnog reda koje su naknadno dodate pred sam početak zasedanja. On je istakao da je neprimereno da se važne odluke koje mogu imati ozbiljne posledice na život svih građana, kao što je upravljanje novom AgriCo pijacom, serviraju odbornicima pred sam početak zasedanja na stolicama na kojima sede.

Odbornici nemaju vremena da se kvalitetno spreme za donošenje važnih odluka i to se savršeno uklapa sa stavom vladajuće većine i predsednika Opštine da je „skupštinsko zasedanje gubljenje vremena, rekao je odbornik Nazarčić.

Nazarčić se osvrnuo na donošenje važne odluke o poveravanju nove AgriCo pijace na upravljanje "Drugom oktobru".

Ova odluka da se upravljanje novom AgriCo pijacom poveri DP “Drugom oktobru” biće štetna za Opštinu Vršac. Naša opština će biti u obavezi da vrati sav novac koje je uložen od strane EU fondova, a to je 1,3 miliona evra, jer nismo poštovali proceduru koja jasno kaže da upravljanje ovim objektom može da vrši neprofitabilna organizacija, opštinsko preduzeće ili da se raspiše tender. “Drugi oktobar” je firma koja ostvaruje profit i koja nije u opštinskom vlasništvu, dakle ne ispunjava uslov da joj se poveri upravljanje novom pijacom bez raspisivanja tendera, bio je izričit Nazarčić.

Stevica Nazarčić je dodao da je još jedna odluka sporna i da izaziva sumnju da nisu poštovane procedure, a to je imenovanje v.d. direktora Narodnog pozorišta “Sterija”.

Dosadašnjem v. d. direktora pozorišta Đuri Mrđi ističe mandat za desetak dana. Konkurs za direktora je bio raspisan, ali se Upravni odbor pozorišta nije sastao. Ako UO nije imao kvorum, moglo se pokušati sa još jednom sednicom, jer je bilo sasvim dovoljno vremena. Ako nije bilo potrebne većine da se izglasa jedan od kandidata, onda je trebalo mesto v. d. direktora dati nekom od zaposlenih u pozorištu koji nisu učestvovali na konkursu, a ne jednom od kandidata. Nije nam jasno, zašto se požurilo sa imenovanjem v. d. direktora? Nažalost, imamo utisak da opštinska vlast ne poštuje ni zakon, ni svoje građane, rekao je na kraju Stevica Nazarčić, odbornik DS i pokrajinski poslanik.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00