četvrtak, 4. februar 2016.  23:15h
Pročitano 1498 puta

Predlog da Vršac postane grad ušao u proceduru Skupštine Srbije

Predlog zakona po kome Vršac, uz Kikindu i Pirot, postaje grad, ušao je u proceduru Narodne skupštine Republike Srbije 2. februara, a predlaže se da bude usvojen po hitnom postupku.

"Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije" podneo je narodni poslanik dr Branislav Blažić, član SNS i nedadašnji predsednik opštine Kikinda. 

Evo šta se, između ostalog, zakonom predlaže

II. RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA

Vršac, Kikinda i Pirot su pogranične opštine, kojima treba pomoći da se davanjem statusa grada stvore uslovi za više investicija i bolji ekonomski razvoj. Iz pograničnih mesta, kao što su Vršac, Kikinda i Pirot, pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države. To se nepovoljno odražava na bezbednost i pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređivanje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta.

Uzimajući u obzir da postoje posebni ekonomski, demografski i geografski razlozi, Vršac, Kikinda i Pirot treba da dobiju status grada, kako je to predloženo izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije.

III. OBJAŠNjENjE OSNOVNIH PRAVNIH INSTITUTA I POJEDINAČNIH REŠENjA

Članom 1. Predloga zakona predviđa se promena statusa opština Vršca, Kikinde i Pirota, tako što se brišu u članu 16. Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kojim se utvrđuju opštine u Republici Srbiji.

Članom 2. Predloga zakona vrši se dopuna člana 20. Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, tako što se Vršcu, Kikindi i Pirotu određuje status grada.

Članom 3. Predloga zakona predviđeno je da zakon stupi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

IV. FINANSIJSKA SREDSTVA POTREBNA ZA SPROVOĐENjE ZAKONA

Za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbediti dodatna finansijska sredstva u budžetu Republike Srbije.

V. RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA PO HITNOM POSTUPKU

U 2016. godini se očekuje značajan priliv investicija, tako da bi svako prolongiranje promene trenutnog statusa ovih jedinica lokalne samouprave, pored svih iznetih razloga, moglo da prouzrokuje štetne posledice u smislu gubitka daljih investicija, usporenog razvoja ovih sredina i daljeg odliva stanovništva, naročito njegovog mladog i obrazovanog dela.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Kompletan predlog zakona možete pogledati OVDE

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00