ponedeljak, 15. februar 2016.  23:06h
Pročitano 1023 puta

DS: Opština Vršac nezainteresovana za poboljšanje položaja Roma

Duško Jovanović, direktor kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine, gostujući na tribini „Unapređenje položaja Roma u opštini Vršac“ izjavio je da opština Vršac u poslednje tri godine nije aplicirala ni na jedan konkurs koji je raspisala Pokrajinska vlada, a koji je bio namenjen poboljšanju položaja Roma - navodi se u saopštenju vršačkog DS.

U poslednje tri godine Pokrajinska vlada je imala nekoliko konkursa koji su bespovratno dodeljivali sredstva Romima za obrazovanje, rešavanje stambenog pitanja i samozapošljavanje. Putem ovih projekata romska deca su dobijala besplatne udžbenike, romskim porodicama su kupovane kuće, ili im je obezbeđivan građevinski materijal za adaptaciju postojećih kuća, a Romima je aktivno pomagano i da osnuju svoje male preduzetničke radnje. U tim projektima Pokrajinska vlada je obezbeđivala 50 odsto sredstava, a 50 odsto je bilo učešće lokalnih samouprava. Opština Vršac nikada nije aplicirala za ova sredstva, ne znam iz kojih razloga. 

Jovanović je naglasio da opština Vršac nema ni koordinatora za romska pitanja. 

Koordinator za romska pitanja koji zna romski jezik je veoma važno telo u lokalnoj samoupravi, jer jedino on može pomoći neobrazovanim i neukim Romima koji često ne znaju ni da kažu šta je njihov problem, a kamoli da ga reše. Prema ugovoru koji je Pokrajina potpisala sa opštinom Vršac, lokalna samouprava je bila u obavezi da zaposli jedno lice romske nacionalnosti kao koordinatora za romska pitanja. Rad ovog koordinatora u prvih šest meseci finansirala je Pokrajina, a drugih 6 meseci je trebalo da finansira lokalna samopurava. Pokrajina je svoju obavezu ispunila, dok opština Vršac nije izdvojila ni jedan jedini dinar, pa je mesto koordinatora ugašeno, naglasio je Duško Jovanović.

Slavica Denić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, za oblast unapređenja položaja Roma, naglasila je važnost obrazovanja i edukacije romske populacije.

Na Novosadskom univerzitetu danas studira 300 mladih Roma, što je veliki napredak u odnosu na ranije godine. Jedan od najboljih studenata Novosadskog univerzitet Mirko Kaldaraš je Rom iz Vršca koji je pravi primer kako neko ko je živeo na margini društva, bez struje 9 godina, može da postane vrhunski intelektualac i stručnjak, rekla je Slavica Denić, Romkinja sa doktoratom iz filozofije.

Na tribini je učestvovala i dr Tatjana Vešović, načelnica Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Vršcu, koja je naglasila važnost edukacije devojčica i žena Romkinja iz oblasti zdravlja i seksualnog ponašanja.

U poslednja dva meseca imala sam dve Romkinje od 14 godina koje su ostale u drugom stanju. Maloletnička trudnoća nosi veliki rizik i za majku i za plod. Mi kao društvo moramo neprestano da radimo na edukaciji, pre svega, devojčica Romkinja kako bi bile pravilno informisane i umele da vode računa o vlastitom zdravlju. Prevencija je uvek najbolji lek i mi lekari očekujemo da se u rešavanje ovog problema aktivnije uključi i država i nevladine organizacije, istakla je dr Tatjana Vešović.

Tribina „Unapređenje položaja Roma u opštini Vršac“ održana je u amfiteatru Visoke škole za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“. Ovo je prema rečima Duška Jovanovića jedina visokoškolska ustanova na svetu gde se može studirati na romskom jeziku i kojom čitava Srbija treba da se ponosi.

Ono na čemu nam ceo svet čestita jeste činjenica da smo pre 7 godina na ovoj školi obezbedili mogućnost da se osim na srpskom i rumunskom, nastava za buduće vaspitače izvodi i na romskom jeziku. Najveće zasluge za to imaju dr Grozdanka Gojkov koja je u to vreme bila direktorka Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Vršcu i dr Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade i ja im se ovim putem još jednom od srca zahvanjujem u ime svim Roma koji su stekli diplome vaspitača i onih koji će ih tek zaslužiti, dodao je na kraju Duško Jovanović.

Pre tribine u Vršcu, ovakve tribine su održane u Alibunaru i Uljmi. Organizator tribine u Uljmi i Vršcu je Udruženje Roma „Romano krlo – romski glas“ iz Vršca.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00