sreda, 12. avgust 2015.  17:34h
Pročitano 1507 puta

Vrščanin osvojio najviši vrh Irana

Đorđe Guga (1948), član PSD „Vršačka kula“, popeo se na Damavand (5671 m. n. v), najviši vrh u Iranu. On je kao član međunarodne planinarske ekspedicije od 27. jula do 10. avgusta boravio u Iranu, gde su osim najvišeg vrha, pretnodno savladani i vrhovi Alvand (3574 m. n. v.) i Točal (3964 m. n. v.).

Penjanje na vrh Damavand je do sada moj najveći sportski podvig. Popeti se na ovako visoki vrh zahteva višemesečne pripreme i dobru genetiku. Najveća opasnost je pretila od visinske bolesti koja je omela nekoliko članova naše ekspedicije da se popnu na najviši vrh. Na ovako velikim visinama, vazdušni pritisak je niži, vazduh je razređen i ima manje kiseonika, a to izaziva zgrušavanja krvi. Sve to može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Na sreću, ja nisam imao nikakvih zdravstvenih problema i uspešno sam savladao najviši vrh Irana – Damavand, rekao je Đorđe Guga.

Penjanju na Damavand (5671 m) prethodile su ozbiljne pripreme koje su počele još od Nove godine. U poslednjih osam meseci Đorđe Guga se popeo na 12 vrhova u Srbiji i Evropi.

Damavand je aktivna vulkanska planina i pri vrhu iz kratera izlaze velike količine sumpora. Kad je niska oblačnost, onda je penjanje na vrh nemoguće, jer preti opasnost od udisanja otrovnih isparenja. Mi smo imali sreću da je 4. avgusta kada smo se popeli na vrh bilo lepo vreme tako da smo uspešno savladali ta opasna sumporna isparenja. Naš vodič, Iranac, me je je posavetovao da preko lica stavim maramu, a ispod nosa – beli luk. Miris belog luka je neutralisao miris sumpora, tako da sam bez problema savladao i tu zamku prirode, dodao je planinar Đorđe Guga.

Guga je istakao da se planinarenjem intezivno bavi tri godine i da je za to vreme savladao 47 vrhova visine od 1700 do sadašnjih 5671 m. n. v. Ovaj vitalni i uvek nasmejani planinar voli u šali da kaže da su najvažnije stvari u planinarenju „dobra cipela i volja“.

Pored Đorđa Guge, Vršac je imao još jednog predstavnika u ovoj međunarodnoj ekspediciji - to je Ljube Božinovski, takođe član PSD „Vršačka kula“. Božinovski je takođe ostvario veliki podvig, popevši se na 5000 m, ali nije uspeo da se popne i na sam vrh Damavand.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00