ponedeljak, 5. septembar 2016.  20:23h
Pročitano 2322 puta

Kako je nastao prvi stetoskop

Verovatno vas i ne zanima previše kako i gde je nastao prvi stetoskop, ali priča o tome kako je nastao više je nego zanimljiva...

Mladi lekar Rene Laenek, prolazeći jednog hladnog septembarskog jutra 1816. godine kroz vrtove Palate Luvr, posmatrao je dečake kako se igraju sa dugačkim drvenim štapom i jednom iglom. Jedan kraj šupljeg štapa grebali bi iglom, dok bi sa druge strane osluškivali neobične zvuke i smejali se. Rene, kako piše u svom dnevniku, nije bio ni svestan da će mu ta scena poslužiti kao inspiracija za događaj koji će, nekoliko meseci kasnije, obeležiti njegov život. Naime, dok je bio na dužnosti u pariskoj bolnici Neker, Rene je primio jednu bolesnu devojku, koja se žalila na bolove u grudima. Rene je po ustaljenoj proceduri tog vremena, trebalo da prisloni uho na njene grudi kako bi proverio rad srca. Iako je takve preglede obavljao i ranije, ovoga puta je Rene osetio veliku nelagodu. 

Sa jedne strane, bilo mu je teško da izvede osluškivanje jer je pacijentkinja imala poprilično velike grudi i bila veoma gojazna, a sa druge strane se kao izuzetno religiozan čovek postideo, jer je bila veoma mlada. U trenutku, ne znajući kako da drukčije razreši neprijatnu situaciju, setivši se dečije igre, latio se papira koji mu se našao u blizini. Papir je smotao u oblik cilindra koji bi mu omogućio da izvrši pregled ne dodirujući grudi mlade devojke. Iznenadivši se koliko je na taj način bolje čuo rad srca, odlučio je da svoj izum doradi i napravi isti takav cilindar od drveta. Bio je to trenutak kada je Rene Laenek dao veliki doprinos medicini, napravivši prvi stetoskop.

Autor:  kuriozitet.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE

Pogledajte i...

EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00