subota, 13. jun 2015.  14:52h
Pročitano 1291 puta

Goran Bregović ne može da svira na vršačkim orguljama

Muzičaru nije dopušteno da iznajmi orgulje iz rimokatoličke crkve u Vršcu jer to nije odobrio vrhovni poglavar

Orgulje u Crkvi Svetog Gerharda Orgulje u Crkvi Svetog Gerharda V.V.

Muzika Gorana Bregovića nije po meri pape i Vatikana, jer je odbijen kad je zatražio dozvolu da iznajmi orgulje čiju su restauraciju oni finansirali, piše Kurir.

Naime, muzičar je želeo da pomoću instrumenta koji stoji u Crkvi Svetog Gerharda u Vršcu snimi nekoliko pesama za album filmske i primenjene muzike, a kako je za to potrebno odobrenje vrha Rimokatoličke crkve, koje on nije dobio, želja mu se nije ispunila.

bregovic

Bregović je ranije često dolazio u Vršac. Kad je jednom prilikom čuo zvuk tih orgulja, oduševio se. Podneo je molbu da ih iznajmi, ali je ona posle slanja u Vatikan na odobravanje odbijena. Vrh Rimokatoličke crkve je na neki način vlasnik instrumenta i finansira održavanje crkve u Vršcu, tako da odlučuje i o tome kome će dopustiti da na njima muzicira - kaže izvor Kurir Starsa.

U Crkvi Svetog Gerharda objasnili su proceduru za dobijanje dozvole, kao i to zbog čega Brega nije bio podoban da na disku zabeleži zvuke ovog instrumenta.

Ne znam da je Bregović odbijen. U Vršcu sam šestu godinu, a moguće da se to dogodilo ranije. Verovatno je odbijen jer njegova muzika nije prikladna za crkvu. Sad se procedura za dobijanje dozvole promenila i više nije potrebno da se idu u Vatikan, već se šalje molba biskupiji u Zrenjaninu. Nadležni biskup daje dozvolu - kaže župnik Ereš Mihalj.

Do komentara iz tima Gorana Bregovića nismo uspeli da dođemo, kažu u Kuriru.

Autor:  Kurir.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00