subota, 26. mart 2016.  16:38h
Pročitano 1052 puta

SRCE ZA DECU Porodilište u Vršcu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Zahvaljujući “Blic fondaciji” i “Skijalištima Srnije” mala Milica postala je prva beba u Vršcu kojoj je proveren sluh nakon rođenja, a zahvaljujući doniranom aparatu to će biti praksa i u budućnosti.

Posle Niša i Valjeva, i porodilište u Vršcu je dobilo aparat za skrining sluha kod novorođenčadi, u okviru akcije "Blic fondacije" - "Srce za decu". Cilj ove akcije, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja a medijski partner RTS, je da svih 56 porodilišta u Srbiji dobije aparate za proveru sluha kod beba.   

Načelniku odeljenja neonatologije u Vršcu, dr Miljani Roganović, donaciju je uručio v.d. direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić.

Veoma sam ponosan na to što su "Skijališta Srbije" bila u mogućnosti da daju svoj doprinos u prikupljanju sredstava za nabavku još jednog aparata za skrining sluha kod novorođenčadi. "Skijališta Srbije" smatraju svojom dužnošću i obavezom da se uvek u okviru svojih mogućnosti priključe svim društveno odgovornim i humanitarnim akcijama. Smatram da kao odgovorno preduzeće moramo da pružimo doprinos zajednici i zato učestvujemo u svim društveno odgovornim i humanitarnim akcijama. Želimo da budemo primer da ne treba okretati glavu pred problemima i da svaka pomoć, ma koliko ona bila mala ili velika ima svoju vrednost za onoga kome je pružena. Nastavićemo i dalje da se odazivamo ovakvim akcijama jer nam je cilj da pomognemo da se prikupe sredstva za nabavku aprata za sva porodilišta u Srbiji - rekao je Ljevnaić.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Procene lekara su da 3-5 beba na 1.000 novorođenih ima oštećen sluh.

Tokom posete Opštoj bolnici u Vršcu, Velimir Perović, urednik akcije "Blic fondacije" - "Srce za decu", rekao  je da je cilj akcije da deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju normalan život i pravilan razvoj, da se školuju, da se bave muzikom ili sportom i da u ničemu ne zaostaju za svojim vršnjacima. 

Da bi se to postiglo potrebno je da se oštećenje sluha otkrije odmah po rođenju i zato je neophodno da svako porodilište ima aparat za proveru sluha kod novorođenčadi. Nauka i medicina su toliko napredovale da gluvost i nagluvost u razvijenim zemljama više nisu hendikep. Ako se dijagnoza uspostavi do trećeg meseca života dete do polaska u školu može u potpunosti da rehabilituje sluh i da razvije govor i intelekt. Ovo je akcija od izuzetnog značaja za zdravlje naše dece, i zato pozivam sve ljude dobre volje da slanjem sms poruka na broj 2552 i uplatama na tekuće račune "Blic fondacije" pomognu da u što kraćem roku svim porodilištima u Srbiji obezbedimo aparate za skrining sluha kod beba - rekao je urednik Perović

Opremanjem svih porodilišta aparatima za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju.

blic fondacija aparat

Direktor Opšte bolnice u Vršcu dr Zoran Ilić zahvalio se na doniranom aparatu za skrining sluha kod beba “Blic fondaciji” u “Skijalištima Srbije” i objasnio koliki je značaj za porodilište u kome se osim Vrščana, porađaju i stanovnici opština Bela Crkva, Plandište i Alibunar.

Ovaj aparat je veoma važan za pravilan razvoj dece, a otkrivanje ovog poremećaja vrlo je važno. Zahvaljući ovom aparatu i sticanjem novih znanja dobili smo priliku da na vreme detektujemo i lečimo novorođenčad. To je vrlo značajno za svu decu koja se ovde rode, a njih je oko 600 godišnje u vršačkom porodilištu. Zaista smo svi iskreno zahvalni “Blic fondaciji” i “Skijalištima Srbije” na ovoj vrlo značajnoj donaciji, istakao je dr Ilić.

Aparat je načelnici neonatologije u Vršcu dr Miljani Roganović svečano uručio v.d. direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić, a odmah potom osoblje se upoznalo sa rukovanjem aparata. Tako je prva beba kojoj je u gradu pod Kulom proveren sluh bila mala Milica.

Zahvaljujući “Blic fondaciji” i “Skijalištima” prvi put na našem odeljenju izvršili smo kontrolu sluha i mogu da kažem da Milica ima odličan sluh i nema poremećaja. Ovo je novi korak za nas i veoma se radujemo što otvaramo novo polavlje u našem radu, istakla je doktorka Roganović.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00