nedelja, 27. mart 2016.  00:24h
Pročitano 890 puta

Pajtić u Opštoj bolnici u Vršcu: Hoćemo da u celoj Pokrajini imamo najviše evropske standarde u procesu lečenja

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković posetili su u četvrtak Opštu bolnicu u Vršcu, u kojoj je, sredstvima obezbeđenim preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, sanirano odeljenje infektologije, rekonstrisan sistem grejanja i nabavljena potrebna medicinska oprema. 

Pokrajina je u unapređenje nivoa lečenja pacijenata u opštini Vršac investirala 36 miliona dinara u poslednjoj fazi. Hoćemo da na nivou cele Pokrajine imamo najviše evropske standarde u procesu lečenja. Po onome kako izgledaju i funkcionišu bolnice širom Vojvodine, i uspeli smo da budemo bolji, ne samo u odnosu na druge delove Srbije, nego i na zemlje u okruženju, izjavio je Pajtić, nakon obilaska vršačke bolnice i naglasio da je, pored ulaganja u postojeće bolnice i domove zdravlja u Vojvodini, Pokrajinska vlada ulagala i u izgradnju niza novih zdravstvenih ustanova.

Sredstva Uprave za kapitalna ulaganja namenjena ovoj bolnici utrošena su za izuzetno važne stvari, pošto je, između ostalog, potpuno sanirano infektivno odeljenje nastradalo u poplavi, i kupljen autokeratorefraktometar - aparat za određivanje dioptrije i kod dece predškolskog uzrasta, koji bolnici nedostaje već 25 godina, istakao je direktor Opšte bolnice u Vršcu dr Zoran Ilić.

Opšta bolnica u Vršcu, inače, pruža zdravstvenu zaštitu na teritoriji Južnobanarskog okruga, koji obuhvata više od 100.000 stanovnika opština Vršac, Plandište, Alibunar i Bela Crkva. Za potrebe odeljenja koja često imaju hitne slučajeve, kao što su hirurgija, intenzivna nega i koronarna jedinica, nabavljeno je nekoliko medicinskih aparata: generator ultrazvučnog noža, defibrilator, EKG i spirometar. Aparat koji je potreban za određivanje dioptrije kod dece predškolskog i školskog uzrasta nabavljen je za potrebe očnog odeljenja. Ukupna vrednost opreme je 4,8 miliona dinara.

Nakon nevremena u leto 2014. godine, kada je zgrada Opšte bolnice poplavljena, za projekat sanacije odeljenja infektologije koje je tada pretrpelo najveću štetu, Uprava za kapitalna ulaganja obezbedila je 5,2 miliona dinara.

Osim Opštoj bolnici, Uprava za kapitalna ulaganja dodelila je sredstva opštini Vršac i za sanaciju grejanja u Domu zdravlja, koji je smešten u istoj zgradi sa Opštom bolnicom. Za zamenu toplotne podstanice i grejne instalacije izdvojeno je za obe ustanove zajedno 21,8 milion dinara.

Finansijska podrška, u iznosu od 4,8 miliona dinara, za kupovinu tri EKG aparata i 75 bolničkih kreveta i dušeka, pružena je i Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu.

 

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00