ponedeljak, 11. april 2016.  20:08h
Pročitano 901 puta

Vrščani, ne izlazite bez zaštitne kreme!

Indeks UV zračenja u celoj Srbiji, pa i u Vršcu, sutra će biti šest i sedam, što se smatra visokim, pa stručnjaci upozoravaju da se napolje nikako ne izlazi bez zaštite.

Indeks UV zračenja iznosiće šest, Indeks UV zračenja iznosiće šest, Ray Luka Photography

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u Vršcu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Valjevu, Kikindi, Loznici… indeks UV zračenja iznosiće šest, a u Leskovcu, Vranju, Sjenici, na Kopaoniku i Zlatiboru – sedam. Oba ova indeksa, na skali vrednosti UV indeksa, smatraju se visokim.

Stručnjaci upozoravaju da se ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova, ili da se u slučaju izlaska, pre izlaganja suncu, na kožu nanesu zaštitne kreme.

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu prim. dr Aleksandar Adamović kaže da i određena hrana može da nas spasi gorenja, jer i određeni proizvodi predstavljaju odličnu UV zaštitu.

Ekstrakt crvene narandže je odlična UV zaštita, zatim, dobro je jesti crnu čokoladu jer ima dosta kakaa, ruzmarin bi trebalo koristiti kao začin, dobro je koristiti i alge, piti zeleni čaj, jesti grožđe… Štiti i vino, ali sa njim ne bi trebalo preterivati. Ove namirnice bi trebalo da budu svakodnevni deo ishrane. Naravno, ima i drugih ali su ove najpristupačnije – navodi prim. dr Adamović.

Autor:  Telegraf.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE

Pogledajte i...

EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00