sreda, 24. decembar 2014.  21:40h
Pročitano 2474 puta

Šta je zdravije - alkohol ili marihuana?

Dokazano je da i marihuana i alkohol imaju pozitivne i negativne efekte na zdravlje, piše portal Mondo. Šta je od to dvoje (ne)zdravije?

Marihuana

Istraživanje je pokazalo da marihuana umanjuje bol i ima pozitivan efekat na mozak. THC, sastojak koji čini da se osoba oseća "naduvano", sprečava nakupljanje amiloidnog-beta peptida u mozgu, koji je glavni uzročnik Alchajmerove bolesti.

Iako se smatra da marihuana može da ošteti pluća, studija na Univerzitetu u Kaliforniji pokazala je da povremeno konzumiranje marihuane (dva do tri puta mesečno), zapravo može da poveća kapacitet pluća. Objašnjenje? Prilikom konzumiranja "trave", osoba udahne duboko i zadržava "dim" što duže može, što je svojevrsna "vežba" za pluća.

"Marihuana može da ubrza otkucaje srca za 20 do 100 odsto u periodu nakon konzumiranja", kaže Štajn. Ovaj efekat može da potraje i do tri sata, što može biti problem, naročito kod osoba koje već imaju zdravstvene probleme sa srcem.

Stručnjaci kažu i da česta upotreba marihuana može da oteža nošenje sa svakodnevnim stresom jer negativno deluje na određene regije mozga zadužene za to. Takođe, oni ističu da je loša strana to što stvara zavisnost i upozoravaju da veći rizik od toga da postanu zavisni imaju oni koji počinju da "duvaju" već u pubertetu.

Alkohol

U maloj studiji sprovedenoj na Ilinois univerzitetu u Čikagu, pokazalo se da male količine alkohola mogu da povećaju kreativnost osobe. Takođe, brojna istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje alkohola štiti od srčanih bolesti, kao i da pozitivno deluje na čvrstinu i gustinu kostiju.

Međutim, alkohol, kao i marihuana, ima svoje negativne strane. Stručnjaci najpre izdvajaju to što takođe stvara zavisnost i ističu to da PREKOMERNO konzumiranje alkohola nema nikakve pozitivne efekte na zdravlje, već povećava krvni pritisak, ali i rizik obolevanja od raka, dijabetesa, bolesti jetre… Na kraju, kažu, ne treba zanemariti ni to što je kaloričan - većina pića sadrža barem 100 do 200 kalorija.

(izvor: MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00