sreda, 30. septembar 2015.  16:26h
Pročitano 1065 puta

Započeto postavljanje detektora radona u Vršcu

Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, koji je počeo danas u Vršcu trajaće će do 2. oktobra. Na 28. Simpozijumu biće promovisan nacionalni program merenja radona u Srbiji. Taj program je početkom ove godine otpočeo kao deo saradnje sa Medjunarodnom Agencijom za atomsku energiju i nadležnim ministarstvima.

Detektor radona Detektor radona srbatom.gov.rs

Cilj nacionalne kampanje je da se odredi radiološka izloženost ovom gasu u boravišnim prostorijama, prvenstveno u kućama i stanovima privatnih lica, kao i da se pronadju područja u Srbiji sa povišenim koncentracijama ovog radioaktivnog gasa.

Radon je prirodan radioaktivan gas koji u organizam ulazi respiratornim putevima, a štetno dejstvo radona potvrdjeno je u epidemiološkim studijama zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila radon drugim po značaju uzročnikom dobijanja raka pluća, ukazuju stručnjaci.

Najviše ga ima u zemljištu ispod ili oko objekta, i to tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Radon prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, te koncentracija zavisi od konstrukcije zgrade, kvaliteta prozora, kao i od visine na kojoj se stan nalazi. 

Iz agencije je ranije najavljeno da će u okviru programa takozvanog "mapiranja radona" biti podeljeno 6.000 detektora kojima će se meriti nivo tog gasa. Građani koji žive u prostorijama blizu tla (kuće, stanovi na visokom prizemlju i slično) mogu se do 15. oktobra prijaviti za dodelu detektora radona putem telefonskog broja 011 3061 489 ili dostaviti svoje podatke putem elektronske pošte- Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Planom i programom predviđeno je da distribucija detektora za radon počne u oktobru 2015. godine. U proces distribucije detektora biće uključeni vlasnici kuća i stanova koji su zainteresovani za učešće u projektu. U aprilu 2016. godine detektori koji su stajali šest meseci u kućama i stanovima biće poslati u ovlašćenu laboratoriju koja će izvršiti njihovu obradu i na taj način dobiće se prva nacionalna mapa radonskog rizika u Srbiji.

Dobijeni rezultati u okviru ove nacionalne kampanje merenja biće analizirani i prezentovani javnosti, kao i pojedinačnim učesnicima u projektu. Ovi rezultati biće temelj za pravljenje budućeg nacionalnog akcionog plana u Srbiji čiji je osnovni cilj smanjenje rizika od dugoročnog izlaganja radonu u zatvorenim prostorijama, piše u saopštenju. Preporuke o postupcima za smanjenje koncentracije radona u kućama i stanovima biće u skladu sa izmerenim vrednostima i zavisiće od konstrukcije objekta u kojima je merenje izvršeno.

 

 

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00