sreda, 11. novembar 2015.  10:08h
Pročitano 2659 puta

Gužva za ginekološke preglede u Vršcu

Zbog navale iz drugih opština, Vrščanke ne mogu da dođu na red kod ginekologa u domu zdravlja. U dispanzeru kažu da će primati samo pacijentkinje iz Plandišta, pišu Večernje Novosti

U poslednjih šest meseci pacijentkinje iz opština Alibunar i Plandište masovno dolaze na ginekološke preglede u ženski dispanzer Doma zdravlja u Vršcu, iako ne pripadaju toj zdravstvenoj ustanovi. Zato sve zainteresovane Vrščanke ne mogu da dođu na red da zakažu pregled, jer dva ginekologa, koliko ih trenutno radi, ne mogu da podnesu toliki obim posla, te su one prinuđene da odlaze kod privatnika.

Dr Rodika Petku, pomoćnik direktora vršačkog Doma zdravlja, kaže da ne zna šta je uticalo na priliv pacijentkinja iz Alibunara, s obzirom na to da njihov Dom zdravlja ima ginekologa. S druge strane, u Plandištu je to radno mesto ostalo upražnjeno odlaskom tamošnje doktorke u penziju, pa njihove pacijentkinje nemaju drugog izbora.

Naš dispanzer je najsavremeniji u regionu, pa pretpostavljam da je to motiv ženama iz Alibunara da dolaze kod nas. Ali, njihove želje su jedno, a zakon drugo - kaže dr Rodika Petku. - U dogovoru sa direktorkom tamošnjeg DZ, njihove meštanke više nećemo pregledati, dok je problem sa Plandištankama kompleksniji.

Sagovornica "Novosti" naglašava da direktorka Doma zdravlja u Plandištu nije zbrinula svoje pacijentkinje, jer nije angažovala novog ginekologa, iako po normativu ima pravo na to. Kaže, najlakše je bilo preusmeriti ih na Vršac i tako skinuti brigu sa sebe.

ZAKAZIVANjE

PREGLEDI u ženskom dispanzeru vršačkog Doma zdravlja zakazuju se poslednjeg radnog dana u mesecu za naredni mesec. Zbog aktuelne situacije, pojedine pacijentkinje, među kojima neretko ima i trudnica, dolaze i u pet sati ujutru, kako bi prve zakazale termin, iako dispanzer počinje da radi dva sata kasnije.

Ako već nije našla ginekologa da popuni to radno mesto, postoji mogućnost da ugovorom angažuje lekara na nekoliko sati, ili da se dogovori sa vršačkim ginekolozima da mimo svog radnog vremena ordiniraju u Plandištu i da im za to plati. Ovako je nama napravila problem sa gužvama, a svojim sugrađankama da na pregled putuju 22 kilometra, što najteže pada trudnicama - dodaje dr Rodika Petku

Osim toga, pojavljuje se i problem fakturisanja i naplaćivanja tih pregleda od Fonda, pa je vršačkom dispanzeru od sada strogo zabranjeno da prima kartone pacijentkinja iz drugih opština. Međutim, pojedine žene se oglušavaju o to i sve češće simuliraju bolove i hitnost slučaja, kako bi bile pregledane preko reda, čak i kada nemaju zakazano. To, naglašavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nije korektno prema drugim pacijentkinjama, a ni prema lekarima.

Dnevno i po 140 pregleda

Vršačkom Domu zdravlja po normativu pripadaju četiri ginekologa. Međutim, dvoje je na specijalizaciji, pa dve preostale doktorke zajedno obave oko 140 pregleda dnevno.

Jedan specijalizant će se vratiti sredinom iduće godine, a drugi početkom 2017. Inače, pre navale žena iz drugih opština, dva ginekologa su dobrom organizacijom uspevala da pokriju potrebe pacijentkinja iz Vršca i okolnih sela - ističe dr Petku.

Autor:  Jelena Jovanović/novosti.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00