ponedeljak, 8. februar 2016.  21:25h
Pročitano 739 puta

NOVOSTI: Kasni rekonstrukcija Infektivnog odeljenja u Vršcu

Kompletna rekonstrukcija zgrade Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Vršcu trebalo je da bude završena 3. februara, ali zbog primedaba na rad izvođača, vršačke firme “Bakić kolor”, došlo je do zastoja. Novi rok je 3. mart, a ako i on bude probijen, izvođač će morati da plaća penale.

Infektivno odeljenje Infektivno odeljenje Jelena Jovanović

Kako saznajemo, problem je nastao kod zamene spoljne i unutrašnje stolarije. Ni ovoga puta, kao ni prilikom ranije rekonstrukcije hirurškog odeljenja, koje je takođe radio “Bakić kolor”, na prozore nisu stavljeni komarnici. Taj detalj je, inače, za oba odeljenja izuzetno važan, imajući u vidu specifičnost pacijenata koji se tu leče. A, kada je reč o unutrašnjoj stolariji, izvođač je sada ugrađivao vrata manjih dimenzija od predviđenih projektom, pa u narednih mesec dana to mora da ispravi.

Vrednost kompletne rekonstrukcije infektivnog odeljenja, koje je bilo u katastrofalnom stanju, procenjena je na osam miliona dinara. Toliko novca smo i dobili od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ali je taj iznos značajno oboren na tenderu za izvođača radova. “Bakić kolor” je pobedio sa najnižom ponudom od 6,2 miliona dinara - objašnjava direktor bolnice dr Zoran Ilić moguće razloge ovog fušerisanja.

Sa obimnim radovima krenulo se u novembru. Osim stolarije, dosad je zamenjena i kompletna električna, vodovodna i kanalizaciona mreža, obnovljeni su podovi i tavanica i delimično kupatila, koja ima svaka soba.

PACIJENTI

Na Infektivnom odeljenju prosečno boravi 15 pacijenata dnevno. Najviše ih ima upravo sada, u zimskom periodu, kada vladaju brojni virusi. Zbog obimnih radova, oni su trenutno premešteni na druga odeljenja, dok se ozbiljniji slučajevi šalju u Pančevo.

Uslovi na ovom odeljenju, koje mora da bude strogo dezinfikovano, nisu priličili 21. veku - podseća dr Ilić. - Podne pločice su odavno bile odlepljene, otpadale su i ploče sa plafona, a zbog oronulog krova, svaka kiša se slivala niz zidove, usled čega su se oni ljuštili. O nekadašnjem stanju kupatila je izlišno i govoriti. Zahvaljujući ovom projektu, ubuduće će sve biti na visokom nivou i pacijenti će moći da se leče u higijenskim uslovima.

Zgrada, u kojoj se nalazi ovo odeljenje, stara je više od četiri decenije i dosad u njoj nisu obavljani ozbiljniji radovi od krečenja, jer za to nije bilo para. Međutim, posle poplava 2014. pokrajinski sekretarijat je konačno shvatio da je njena rekonstrukcija prioritet, pa je najpre opredelio novac za sanaciju krova, a zatim i za sadašnje radove. Krov je saniran uz dodatnih milion dinara, koje je donirala Fondacija “Hemofarm”.

 

Autor:  Večernje novosti/Jelena Jovanović
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00