ponedeljak, 16. mart 2015.  17:20h
Pročitano 3072 puta

Zašto većina građana Srbije želi da živi u Vršcu?

Ne znam šta kažu zvanična istraživanja i ne interesuje me, ali sam „neopišljivo“ srećan što živim baš u Vršcu, a ne u bilo kom drugom, neuređenom i neorganizovanom gradu u Srbiji ili, „nedajbože“, van Srbije.
Zašto?
Zato, lepi moji, što živim u „lepoj varoši“ u kojoj vlada red, harmonija i idila.
Zato što svako svakoga poznaje, svako o svakome brine i niko se nikome ne zamera, jer, naravno, nema razloga za to. Jer smo tolerantni, pristojni i fini, imamo razumevanja za sitne nestašluke jedni drugima (ukoliko se desi da ih bude, mada je to retkost). Jednom rečju- jer je kod nas sve besprekorno.
Kod nas nije kao kod nekih tamo, gde opštinski odbori većine stranaka postoje samo na papiru. Ili su u stanju mirovanja i ne pokušavaju bilo šta da promene, a politikom se bave samo pred izbore. Ili se njihov rad svodi na zajedničko „muljanje“ i lopovluk jer su svi isprepletani i povezani ineresom.
Kod nas se ljudi politikom bave isključivo iz ubeđenja, nikako iz interesa. Iz želje da pomognu sugrađanima...
Nema nagomilane agresije, bahatosti, zlostavljanja i nasilja. Nema kršenja zakona i pravila pristojnog ponašanja. Nemoguće je da Vas udari auto na pešačkom prelazu, naši vozači su disciplinovani i pažljivi i više od svega vode računa o bezbednosti pešaka. Mogućnost da Vas napadnu pijani ili drogirani klinci, sinovi viđenijih sugrađana ne postoji ni u teoriji, jer su „naša deca“ fina i pristojna. Ne zloupotrebljavaju položaj i zasluge svojih roditelja, niti „konzumiraju“ alkohol i narkotike.
A „lokalna samouprava“?
„Lokalna samouprava“ funkcioniše besprekorno, uz potpuno uvažavanje građana i njihovih zahteva i potreba i neprekidno im je na usluzi. Nema zloupotrebe položaja, prekoračenja ovlašćenja, daleko bilo, finansiranja švalerki na teret poreskih obveznika. Lokalni političari su toliko skromni, kao da se se zavetovali na odricanje i skromnost, a o novcu poreskih obveznika vode više računa nego o vlastitom. Ne prave ogromne račune po kafanama za pijanke i ručkove ili službene telefone koji se plaćaju iz opštinske kase. Službena vozila koriste veoma retko, skoro nikad, mnogi na posao dolaze peške ili biciklima. Zbog toga je prosto nemoguće da se ime bilo kog lokalnog političara, privrednika ili javnog radnika nađe u aferama ili zlonamernim, ničim izazvanim tračevima.
Po ugledu na opštinsko rukovodstvo ponaša se i većina građana- vode računa o javnom redu i miru i komunalnom redu. Kod nas ne može da se desi da neki pijani sugrađanin urla u centru grada, da pušta glasnu muziku koja ometa normalan život sugrađana kad za to nije vreme ili, daleko bilo, da se vatrometi ispaljuju u naseljenom delu grada. Moje sugrađane ne možete videti da pljuju ili bacaju pikavce i smeće po ulici ili da se zavlače po haustorima i prolazima i tu vrše nuždu, da u svako doba dana sede pred prodavnicama i opijaju se. Svi disciplinovano i odgovorno šetaju svoje pse na povocima i s „korpama“, a nakon obavljanja nužde za svojim ljubimcem pokupe izmet.
Čuo sam da u nekim gradovima u neposrednoj blizini škola postoje ugostiteljski objekti, mada je to suprotno zakonu... Ne mogu da verujem. Kod nas to nikada ne bi „prošlo“.
Na poštovanje saobraćajnih propisa od strane sugrađana sam posebno ponosan. Nemoguće je videti automobil parkiran na trotoaru, biciklističkoj stazi ili, „nedajbože“, na pešačkom prelazu. Valjda je zbog toga prava retkost na ulici sresti pripadnike saobraćajne policije.
Priznajem, desi se povremeno da se negde na ulici pojavi poneki „pas lutalica“ koji „hoće da ujede“, ako je verovati oštećenima, a nema razloga da se ne veruje. Jer, Vrščani su poznati po tome što ne bi slagali, sve da im i život zavisi od toga, a ne za stotinak hiljada dinara.
Retko pošten i moralan svet, kažem Vam.
Nemojte, molim Vas da neko pomisli da moji sugrađani izbacuju neželjene štence ili stare i bolesne pse na ulicu. Neeee. Psi slučajno izađu iz dvorišta jer neko zaboravi da zatvori kapiju, pa ne umeju da se vrate sami kući.
Ali, i to je rešeno na zadovoljstvo građana. Oštećenima se galantno, na reč, isplaćuju pristojne sume za sve te ujede i čak su pojedini, vrlo odgovorni, građani pokrenuli inicijativu da se te sume povećaju. Ne zbog toga što, kao u nekim gradovima, uzimaju procenat... daleko bilo, pomerite se s mesta.
Kažem Vam sve za običnog, malog čoveka i i sve po meri Građanina.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00