ponedeljak, 26. septembar 2016.  10:53h
Pročitano 11301 puta

Koliko košta iznajmljivanje stanova u Vršcu

Ponuda u Vršcu je raznolika. Sve zavisi od budžeta, očikavanja i mogućnosti.

U ovom periodu godine, septembra i oktobra meseca, na pocetku skolske godine kako za srednjoskolce tako i za studente, velika je potražnja stanova koji su za izdavanje. Ponuda u Vršcu je raznolika. Sve zavisi od budžeta, očikavanja i mogućnosti. Da li učenik želi da živi sam ili pak traži cimera. U zadnjih nekoliko godina, povećan je i broj ljudi koji zbog poslovnih obaveza moraju ziveti u Vršcu, pa je i to uticalo na ponudu stanova i kuća za iznajmljivanje. 

Pored studenata, prema informacijama do kojih smo došli, ima dosta i porodica koje žive u iznajmljenim stanovima ali i kućama. Kuće su, kako su nam rekli, pogodinije za porodice sa decom. U odnosu na broj stanova koji su za izdavanje u Gradu Vršcu, broj kuća koje su na raspolaganju je nešto manji.  Kuće su uglavnom na prodaju, ali ima i onih koje su prazne, pa vlasnici da ne bi brinuli, izdaju ih za neku minimalnu cenu. Cene kuća u Vršcu koje se izdaju, kreću se od 60 do 200 evra, u zavisnosti od kvadrature, opremljenosti i same starosti kuće, odnosno od godine kada je zidana. Recimo, kuća od 100 kvadratnih metara, sa podrumom, prizemna, sa dve prostorije, kuhinjom i kupatilom, kompletno nameštena,  iznosi 150 evra mesečno

Kada su u pitanju stanovi u Vršcu, koji su za izdavanje, cene su raznolike. Kreću se od 80 do 200 evra. Cene stanova uglavnom zavise od velicine stan, da li je opremljen ili ne, i od same lokacije gde se stan nalazi. Tu postoji zatim i razlika, da li je stan dvorišni, da li je u novoj ili staroj zgradi, kakvo je grejanje, da li su komunalije odvojene i da li postoji zaseban ulaz, ukoliko se stan nalazi u dvoristu neke kuće. U Vršcu ima dosta stanova za izdavanje, zbog sve veceg broja studenata i učenika koji dolaze u grad. Uglavnom, kada su u pitanju učenici ili studenti, traži se lokacija koja je u blizini fakulteta ili škole.  Stanovi od 35 do 50 kvadrata, u širem centru grada, u zgradi, sa odvojenim komunalijama, bez posrednika, mogu se naći po ceni od 90 do 120 evra. Na primer, stan od 67 kvadratnih metara, u blizini centra grada, koji poseduje dve odvojene sobe, dve terase, kuhinju, kupatilo i centralno  grejanje, u zgradi na šestom spratu, može se naći za 130 evra, direktnim izdavanjem, bez posrednika. Što je stan veći, luksuznije opremljeniji, a pritom da je u pitanju novogradnja, cena ide i do 200 evra mesečno. 

Studenti su nekada tražili stan čim saznaju da su primljeni na fakultet, ali zbog besparice i većeg broja praznih stanova za iznajmljivanje, danas potragu odlažu za početak septembra da ne bi morali da plaćaju stanarinu i tokom letnjih meseci. Zbog krize studenti sve češće traže stanove u kojima može da živi više njih. Medjutim, brojnim gazdama to ne odgovara i u stan ne žele da prime više od dvoje ili troje mladih ljudi. Takođe, stanodavci više vole da stan izdaju devojkama jer, tvrde da su urednije i prave manje problema. 

U Vrscu su stanovi uglavnom bez posrednika, agencije se isključivo bave kupoprodajom nekretnina. 

Autor:  Nataša Đurić
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00