petak, 8. jun 2018.  02:56h

Reciklažni dan u Vršcu (VIDEO)

JKP Drugi oktobar i Angrokom, u saradnji sa Sekopakom, organizovali su danas Reciklažni dan. Reč je o sakupljanju stakla. Na Svetosavskom trgu postavljen je origami, a na Omladinskom trgu, Trgu Andrije Lukića, Hemogradu i Vojničkom trgu, postavljene su crvene posude za prikupljanje stakla.

Svi sugrađani koji su doneli 3kg i više staklene ambalaže, dobili su simbolične poklone koje mogu neograničeno da koriste a koji će ih stalno podsećati da čuvaju planetu. Svo staklo koje je prikupljeno, Sekopak će obraditi i reciklirati.

Građani nemaju naviku da staklo odvajaju, a naš cilj jeste da ih podstaknemo da svakodnevno staklenu ambalažu odlažu u posebne kontejnere za tu namenu, kako bismo sačuvali prirodne resurse. Staklo je 100% razgradivo i reciklabilno i može se stalno upotrebljavati iznova, pa je zato pogrešno nazivati ga otpadom. 

Sakupljanje staklene ambalaže kod nas je i dalje u razvoju iako su poslednjih godina napravljeni pomaci po ovom pitanju. Mi smo u nekom prethodnom periodu svim ugostitljskim objektima u gradu podelili posebne posude za odlaganje staklene ambalaže.

Veoma ozbiljno pristupamo rešavanju ovog problema, te očekujemo i od sugrađana da nam se priključe. Recikliranjem stakla štedimo energiju i čuvamo životnu sredinu od zagađenja-za preradu i topljenje starog stakla potrebno je daleko manje energije i materijala nego za proizvodnju novog.

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00