ponedeljak, 23. mart 2015.  16:38h

Primali 76.250 dinara, a živeli u bedi

Priča o smrti S.S. (80) i životu u bedi njegeova dva mentalno zaostala sina u selu Gudurica, koja je potresla ceo vršački kraj, danas je dobila epilog. Sinovi su zbrinuti u prihvatilište za odrasle, a otkriveno je da je ova porodica primala pomoć od čak 76.250 dinara.

Tačno je da porodica iz Gudurice o kojoj javnost prethodnih dana bruji prima pomoć već dugi niz godina. Tačnije, oni ukupno dobijaju 76.250 dinara, kao korisnici su novčane socijalne pomoći tuđe nege i pomoći kao i proširenog prava tuđe nege i pomoći. Oni su korisnici Centra za socijalni rad još od 1988. godine, a 2003. njihovi sinovi su ponovo kategorizovani. Čak su dobijali i pomoć u hrani u vidu prehrambenih paketa iz Narodne kuhinje. Radnici Centra redovno su ih obilazili, a nemali broj puta nudili su zbrinjavanje sinova u odgovarajuću instituciju, međutim, otac je to sve ove godine odbijao. Nažalost, kontrola je poslednje dve godine bila otežana, jer je preminuli nabavio tri velika psa od kojih radnici Centra nisu mogli da uđu u dvorište i uvere se u stanje na terenu, kaže za MOJKraj.rs Velizar Vemić, član opštinskog veća zadužen za socijalna pitanja.

Podsetimo, nakon smrti oca S.S. (80), koji je preminuo 18. marta, u kući i jezivim uslovima bez vode, struje i prozora, ostali su da žive njegovi mentalno zaostali sinovi S.S. (33) i S.S. (39), sa majkom T.V. (68). Radnici Centra za socijalni rad danas su sinove zbrinuli u Prihvatilište za odrasle osobe u Starom Lecu.

Ipak, smatram da je nepotrebno bilo ovoliko uključivanje javnosti u ceo slučaj. Dovoljno je bilo samo da neko obavesti nadležne, jer mobilna ekipa Centra za socijalni rad, zaista u ovakvim slučajevima brzo reaguje. Primer toga je i današnja akcija zbrinjavanja u kojoj su sinovi smešteni u specijalizovanu ustanovu za brigu o odraslima u Starom Lecu, objašnjava Vemić.

Pričao o porodici iz Gudurice potresla je meštane ovog sela poznatog po vinu i vinogradima, ali kako složno kažu, svi su pokušavali da im pomognu iako su oni to odbijali.

Žao mi je što je naše selo ispali nemarno i bezdušno. Mi smo pokušavali da im pomognem na razne načine, iako smo znali da dobijaju dovoljno novca. Međutim, oni nisu želeli nikakav kontakt, a kamoli pomoć, kaže jedan meštanin Gudurice za MOJKraj.rs

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00