Toggle Bar
petak, 25. jun 2021.  15:14h

Počeo Karneval u Beloj Crkvi

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – Belocrkvanski karneval počela je u četvrtak,  24. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 27. juna.

Кarneval u Beloj Crkvi je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Кelnu. Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali. Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

U ovogodišnjem programu imaćemo više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, a udarni dani biće za vikend.

U petak će biti održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca, a najmlađe će zabavljati popularni Haos animatori iz Novog Sada. Iste večeri je velika salsa žurka na otvorenom u centru grada, a na bini očekujemo koncert tribjut benda “Bijelo dugme”.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 18 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima  trinaest alegorijskih kola i dvadeset  razigranih  karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

 Veliki vatromet nas očekuje u 22 časa, a nakon toga koncert  Ace Pejovića.

Bela Crkva nije poznata samo po karnevalima već i po baroknim fasadama, kibic fensterima, cvetnim dvorištima. Otvorene kapije omogućavaju pogled na prelepa dvorišta sa cvetnim rundelama, možete uživati u odličnoj rakiji i vinu, kvalitetnom voću i prelepim jezerima.

Gostoljubivi domaćini će vam na svakom koraku omogućiti da uživate u čarima karnevalskih svečanosti i turističkoj sezoni u varošici okruženoj planinskom rekom Nerom, Dunavom i ćudljivom rekom Кaraš sa najlepšim gatom u Vojvodini.

20210617 101253 2

Dvoja kolica sa antropomorfnom figurom, nađena na lokalitetu bronzanodobne Dubovačko-žutobrdske grupe, u okolini belocrkvanskog naselja Dupljaja, predstavljaju remek delo praistorijske umetnosti. Nema podataka o tome koje godine su pronađena, ali se zna da ih je Leonard Bem prodao 1930.godine i da se jedna čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, druga u Gradskom muzeju u Vršcu. Postavljanjem dupljajskih kolica za sinonim karnevalskih eksponata dodatno ih promovišemo, jer većina vozača i ne zna šta im se nalazi na vozačkoj dozvoli, a ona su na njima upravo zbog izuzetnog prikaza točka. Dakle, Dupljajska kolica koja po mnogima predstavljaju Apolona od 2017. godine simbolizuju najstariji karneval u Srbiji koji Belu Crkvu uvodi u letnju turističku sezonu. Na njima su i barske ptice, a lokalitet Labudovo okno je najveće zimovalište retkih vrsta ptica u regionu koji je zanimljiv kako ornitolozima, tako i ljubiteljima ptica.

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00