ponedeljak, 16. januar 2023.  10:07h

Obeležen Dan nacionalne kulture Rumuna

Svake godine, na dan rođenja najvećeg rumunskog pesnika, Mihaja Emineskua, Rumuni širom sveta obeležavaju Dan nacionalne kulture. Centralna manifestacija za Rumune iz Banata je ove godine bila u Vršcu. U prepunoj bioskopskoj sali Kulturnog centra bio je održan program pod nazivom Medaljon Eminesku 2023 – “Krenuo Večernjak”.

U programu su učestvovali učenici osnovnih škola sa predavanjem na rumunskom jeziku i učenici vršačke gimnazije, a glavna tema događaja bile su poznate pesme Mihaja Emineskua.

Događaj je organizovalo udruženje “Nezavisni Rumuni” iz Srbije a program je vodila profesorka Natalija Stan. U pripremi programa učestvovali su i profesori Lenuca Urzesku, Roksana Činč, Dorinel Stan, Romanca Varađan, Mariana Golomejić, Margareta Kožokar i Sebastijan Čortan.

Mnogobrojnoj publici obratili su se generalni konzul Rumunije u Vršcu, George Dinu, direktor Kulturnog centra Davor Stojković, predsednik udruženja Nezavisni Rumuni – Dorinel Stan a u ime grada Vršca okupljene je pozdravio dr Trajan Kačina, član gradskog veća zadužen za kulturu.

Vršac kao multietnički i multikulturani grad uvek stoji iza kulturnih događaja koja imaju za cilj kulturni i opšti napredak svih građana. Ovom prilikom, u ime Grada Vršca želim da čestitam Dan nacionalne kulture svim sugrađanima rumunske nacionalnosti, u želji da zajedničkim naporima radimo na održavanju kulturnog nasleđa i za napredak našeg društva”, rekao je Kačina.

Dan Rumunske nacionalne kulture obeležava se odlukom Vlade Rumunije, počevši od 2011. godine, a ove godine navršavaju se i 173 godine od rođenja Mihaja Emineskua čija su dela deo svetske kulturne baštine.

Iako je živeo samo 39 godina (1850-1889), Eminesku je za sobom je ostavio preko 15.000 stranica poezije i proze. Govorio je grčki, latinski, italijanski, francuski, španski, turski, albanski i srpski jezik. Interesovao se i za srpsku narodnu književnost i objavio je prevode iz ciklusa “Boj na Kosovu”, “Kosovska Devojka”, “Smrt Majke Jugovića” i druge, u listu “Timpul” (Vreme).

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00