sreda, 3. februar 2016.  17:41h
Pročitano 1043 puta

Vršački učenici šetali Sterijinom trasom

Učenici školskog centra Nikola Tesla šetali su jednom neobičnom putanjom u znak sećanja na oca srpske drame, komediografa, pesnika, advokata i čoveka koji je mnogo zadužio vaskoliki srpski rod - kažu ovi zanimljivi šetači. 

Kada je po drugi put došao u Vršac Sterija je skoro svakodnevno šetao u večernjim časovima. Od Zadužbine Đorđa Popovića, Sterijinog strica, odnosno rodne kuće Jovana Sterije Popovića u kojoj se danas nalazi spomen Muzej. Zatim preko trga ispred pozorišta gde se nalazi spomenik Jovana Sterije Popovića, Sterijinom ulicom nekadašnjim Gospodskim sokakom i ulicom Anđe Ranković i Feliksa Milekera do Gradskog parka i česme, na kojoj je Sterija uzimao vodu. 

Uz osnovne podatke o njegovom životu i radu, učenici su u toku jednočasovne šetnje mogli da se upoznaju i sa nekim detaljima vezanim za istorijski period u kom je živeo.

setnja za setriju2

Aktivnosti u biblioteci povodo 210 godina od rođenja Jovana Sterije Popovića

Gradska biblioteka će u sklopu obeležavanja jubilarne godine 210 godina od rođenja Jovana Sterije Popovića organizovati i literarni konkurs sa različitim temama prilagođenim različitim uzrastima učenika u osnovnim i sredljim školama u Vršcu vezanih za današlju recepciju Sterijinih dela. 

Sterija će uvek biti naš savremenik, pogotovu za nas Vrščane, jer još uvek pojedini likovi iz Sterijinih drama mogu da se prepoznaju i u današnjem mentalitetu naših sugrađana, kažu u vršačkoj biblioteci. 

Pored toga biće organizovana i izložba knjiga iz privatne biblioteke Jovana Sterije Popovića sa njegovim ličnim potpisom, koje se čuvaju u knjižnom fondu Gradske biblioteke u Vršcu.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00