ponedeljak, 1. jun 2015.  22:46h
Pročitano 2316 puta

Vrščani, jedite rumunsko

Vlasti u Rumuniji danas su snizile stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu i bezalkoholna pića za 15 odsto, pa bi tako Vrščani uskoro mogli u nabavku osnovnih životnih namirnica put Temišvara.

Komišije iz Rumunije do pre samo godinu dana redovno su pazarili u vršačkim marketima, ali posle odluke da snize PDV na hranu, šoping turizam dobiće obrnuti smer.

Mnogi Vrščani već duže vremena u Temišvaru pazare garderobu, cipele ili tehniče uređaje za koje imaju povraćaj PDV. Sada će imati u ponudi jeftiniju hranu, sokove, ali i restoranske usluge.

Da li će nam Temišvar postati ono što nam je bio Segedin? Znaćemo uskoro, kada vidimo reakcije rumunskih trgovaca, a stručnjaci predviđaju pad cena za 12 odsto.

temišvar 3

Vlasti u Rumuniji su danas snizile stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu i bezalkoholna pića za 15 procentnih poena, u sklopu nastojanja vlade da generiše nova radna mesta, podstakne potrošnju domaćinstava i pomogne siromašnima.

Ova mera se odnosi na sve sektore u prehrambenoj industriji (od proizvodjača do supermarketa i restorana), a analitičari predvidjaju da će doneti pad cena od 12 odsto.

Najnoviji korak će, prema ocenama AP-a, koštati budžet Rumunije oko pet milijardi leja (1,23 milijarde dolara), ali će to, prema tvrdnjama rumunskog premijera Viktora Ponte, biti neutralisano kroz bolju naplatu poreza.

Vlada u Bukureštu planira da od 1. januara iduće godine smanji PDV na ostalu robu i usluge na 20 odsto sa aktuelnih 24 odsto.

Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00