ponedeljak, 12. decembar 2022.  12:52h

Dani Petru Krdua

Književna opština Vršac, u petak, 16. decembra, organizuje dvanaesti put manifestaciju „Dani Petru Krdua“ pod sloganom „Kao signal svestranosti“.Manifestacija posvećena poznatom pesniku održava se u godini kada KOV obeležava trostruki jubilej: pedest godina od osnivanja, sto godina od rođenja Vaska Pope i sedamdeset godina od rođenja Petrua Krdua.

Na manifestaciji koja će se odžati u Svečanoj sali Gradske kuće sa početkom u 12 časova biće najpre emitovan kratki dokumentarni film o životu i stvaralaštvu Krdua, kao i o njegovom radu u KOV-u i pozorištu.

Zatim će učesnici okruglog stola govoriti o poeziji Petrua Krdua i Vaska Pope, o prisutnosti Petrua Krdua na književnoj sceni Srbije i Rumunije posle njegovog odlaska, 30. aprila 2011, a prisutni autori KOV-a govoriće svoje stihove iz objavljenih knjiga u KOV-u.

Glavni urednik, Mihajlo Pantić, i urednik biblioteke KOV, Ljubomir Koraćević, predstaviće ovogodišnja izdanja KOV-a, a urednik časopisa „Kovine“, Gabrijel Babuc, govoriće o poslednjem broju koji je posvećen pedesetogodišnjici ove jedinstvene kulturne institucije koja je ove godine svoj rad krunisala specijalnim priznanjem na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Stručni žiri Sajma je odao priznanje Književnoj opštini za izuzetnost, posvećenost, marljivost i istrajnost za pedesetogodišnji rad. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

U holu Gradske kuće biće upriličena zanimljiva izložba na deset velikih panoa sa kojih se u slikama i rečima može pratiti dug i pomalo trnovit put ove jedinstvene kulturne institucije. U istom prostoru KOV će imati i malu izložbu svojih knjiga koje posetioci i građani mogu dobiti na poklon

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00