sreda, 24. februar 2016.  18:22h
Pročitano 1136 puta

Održana jezička radionica „Čovek se po besedi poznaje“

Jezička radionica „Čovek se po besedi poznaje“ održana je u ponedeljak, 22. februara, u Gradskoj biblioteci povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Radionica je bila namenjena srednjoškolcima sa namerom da se unaprede znanja učenika o potrebi i značaju negovanja kulture govora. Pored teorijskog uvoda, veći deo radionice su činile zanimljive vežbe iz pravopisa gde su učenici, a i njihovi profesori mogli da testiraju svoje znanje. 

Radionicu je vodila dr Ivana Đorđev, profesorka Visoke škole za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu. Ona je naglasila da je maternji jezik deo kulturnog identiteta naroda i ponajpre se dâ izgubiti nemarom samih govornika.

Lingvisti upozoravaju da je danas nivo jezičke kulture i pismenosti veoma slab i da ima dosta verbalnih ispada, da nije dovoljno razvijena svest o potrebi negovanja i čuvanja jezika. Naš prosečan učenik je u neprilici ako treba da kaže više od dve-tri rečenice kada usmeno odgovara na postavljena pitanja. Kulture govora nema bez rada, nema bez učenja i obrazovanja, nema kulture bez brige o razvijanju i usavršavanju. To bi bila osnovna poruka koje se valja podsećati ne samo na dan posvećen čuvanju jezika, no u svakom trenutku svoga svesnog postojanja, rekla je, između ostalog, dr Ivana Đorđev

biblioteka 2

Naša sugrađanka, dr Ivana Đorđev, u novembru 2015. godine odbranila je doktorsku disertaciju na temu „Ortografska norma u pismenim zadacima učenika srednjih škola kao putokaz moderne nastave pravopisa“ na Filološkom fakultetu u Beogradu i to je prva doktorska disertacija iz oblasti pravopisa u poslednjih deset godina u Srbiji.

Volite srpski jezik svakoga dana pomalo, jer on nema nikog drugog osim vas, poručila je vršačkim srednjoškolcima dr Ivana Đorđev na kraju izuzetno interesantne i edukativne jezičke radionice.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00