subota, 14. maj 2016.  20:40h
Pročitano 5892 puta

Savet mladog Vrščanina: Kako do savršenih trbušnjaka

Promocija knjige "Savršeni trbušnjaci i jezgro tela", mladog Vrščanina i diplomiranog magistra sporta Strahinje Nikolića, održana je u vršačkoj Gradskoj biblioteci.

Knjiga je praktičan i temeljan vodič za postizanje pravilnog pokreta, držanja i snage abdomena, namenjena kako profesionalnim sportistima, tako i rekreativcima, a sada je objavljena na srpskom, ruskom, kineskom i engleskom jeziku.

Knjiga "Savršeni trbušnjaci i jezgro tela", iako je popularnog karaktera, predstavlja temeljan naučni pristup razvijanju mišića abdomena.

Prednji trbušni zid čine svi mišići koji se spuštaju od donje ivice grudnog koša, do gornje ivice karlice, i duboki mišići leđa koji se ne vide. Jezgro tela ima primarno i sekundarno, i primarno je pravo jezgro i čine ga samo dva mišića. A to su poprečni trbušni mišić - transverzus i duboki mišić leđa - multifidus. Oni drže telo uspravnim, držeći na sebi težinu grudnog koša.

S obzirom na to da se ti mišići ne aktiviraju prilikom uobičajenog vežbanja, i da zakržljavaju kod dugog sedenja, što uzrokuje poremećaje kičme kao što su lordoza i skolioza, stručnjaci su razvili takozvani protokol za primarno jezgro, koji je Strahinja Nikolić unapredio.

To je protokol koji omogućava da ciljano aktivirate i voljno, samo multifidus i samo transverzus, da postanete svesni kako da ih aktivirate, objašnjava Nikolić.

Ova knjiga, koja je originalno pisana na engleskom i pre dve godine objavljena u elektronskom formatu, već je postigla veliki uspeh i priznata je u svetu.

Izdanje na papiru je nedavno objavila izdavačka kuća u nastajanju "100% Fit Concept", koju pokreće sam Strahinja, sa kolegama, a najavljeno je izdavanje još tri knjige, dok na njihovoj fejsbuk stranici (OVDE) možete dobiti mnoštvo saveta i motivacionih poruka o vežbanju.

Autor:  RTV/Vojislav Janjić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00