ponedeljak, 20. mart 2017.  13:05h

Najbolji plesni festival na Balkanu održava se u Vršcu

Plesni festival Vršac Grand Prix održaće u nedelju 23. aprila u Centru Milenijum. Vršački festival već jedanaest godina zauzima visoko mesto na listi najboljih plesnih dešavanja na Balkanu, te zbog ove manifestacije naš grad svake godine poseti više od 2500 plesača i plesačica.

Prethodnih godina takmičari i sudije dolazili su iz Italije, Nemačke, SAD, Japana, Egipta, Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i svih delova naše zemlje. Festival će i ove godine zadržati međunarodni karakter, međutim po prvi put će učestvovati i svi vršački plesni klubovi, odnosno više od 300 domaćih plesača i plesačica.

Ove godine očekujemo 3000 plesača sa preko 500 koreografija. Ipak, ono što je meni posebno bitno jeste da će konačno svi vršački plesači nastupiti pred domaćom publikom. Mnogo mi znači što dugogodišnji rad podržavaju i prepoznaju kolege iz našeg grada. Takođe, to mnogo govori o samom plesu u Vršcu. Nikada nismo imali više plesnih klubova, a time i talentovanih plesača, imamo jedan od najvećih plesnih Festivala u zemlji... Možda ćemo uskoro svi zajedno postići to da naš grad postane prepoznatljiv kao grad plesa, ako već i nije tako, kaže umetnička direktorka festivala Vršac Grand Prix Olgica Jovanović.

Vršac Grand Prix 2015

Kao i do sada, plesače će ocenjivati samo vrhunski plesni pedagozi čiji je rad priznat u svetu. Najbolje takmičare očekuju i vredne nagrade, a najbolji među najboljima dobiće ono o čemu mnogi sanjaju – prestižne stipendije za plesno usavršavanje u akademijama u SAD (Njujork) i Velikoj Britaniji (London).

Iz godine u godinu povećavamo nagradni fond, ali nisu robne i novčane nagrade ono što plesači najviše priželjkuju. Stipendije koje dodeljujemo najboljima ne znače samo zbog materijalne vrednosti, već je to stvar prestiža. Naime, ne može svako stići do velikih plesnih akademija, čak iako ima novca i može finansijski to sebi da obezbedi. Zato plesači posebno vrednuju nagrade koje mogu osvojiti na našem Festivalu, kaže Jovanovićeva, koja je od ove godine zvanični zastupnik baletskih akademija iz Rima i Londona za područje Balkana.

„Među vršačkim plesačima postoji veliki broj zaista talentovane dece, pa je naša ideja da svima njima omogućimo da rade sa najvećim imenima iz sveta plesa. Možda će neko od njih zahvaljujući našem Festivalu stići do prestižnih stipendija i stvoriti internacionalnu plesnu karijeru kakvu svi sanjaju“, naglašava Olgica Jovanović.

Osim takmičarskog dela koji je već godinama na zavidnom nivou, organizatori su posebnu pažnju posvetili i edukaciji mladih plesača i plesačica. Prošle godine je organizovano više radionica sa plesačima i koreografima iz Evrope i Amerike, a ove godine je isplanirana cela Konvencija posvećena plesnom usavršavanju. Konvencija će biti održana 22. aprila, a zainteresovani plesači će moći da uče od vrhunskih plesnih pedagoga. Seminare će tom prilikom održati Miloš Isailović (SRB), Enzo Celli (ITA) i Jan Marolt (SLO).Battle 2016

Festival će trajati celog dana, a plesaće se paralelno na dve bine - jedna će biti u hali Centra Milenijum, a druga u Kongresnoj dvorani. Posebno atraktivan biće Break Dance Battle. Više o samom Festivalu, sudijama, predavačima, nagradama i učesnicima možete saznati i na Fejsbuk stranici Balkan Dance Oportunity

MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00