četvrtak, 26. maj 2016.  18:24h
Pročitano 1245 puta

Jazztronic u Vršcu od 26. do 29. maja

XII Internacionalni jazz & blues festival "Jazztronic 2016" održaće se od 26. do 29. maja u Vršcu. Na džez sceni u velikoj sali pozorišta, i bluz sceni u foajeu, i ove godine nastupiće vrhunski muzičari iz zemlje i inostranstva, a ulaz će biti besplatan za sve koncerte.

Jazztronic je nastao kao Udruženje ljubitelja džeza i elektronike još 2002.godine, sa željom da gradu i regionu prezentuje improvizovanu formu, jazz, blues, r'n'r i slično, a iz svih aktivnosti proistekao je istoimeni Festival jazz i blues muzike, koji je odavno čvrsto pozicionirao Vršac na kulturnoj mapi zemlje i regiona.

Ove godine festival se održava 12 put, a među izvođačima iz Srbije, Rumunije, Mađarske i Slovačke ima i onih kojima ovo neće biti prvo učešće na Jazztronicu.

Izvođači vole da dođu kod nas zato što napravimo vrlo udoban momenat za realizaciju njihove muzike, uvek je bina dobro opremljena, dobro je urađen stage, razglas, rasveta – sve što im je potrebno za jedan vrhunski nastup. Publika to prepoznaje, izvođači to prepoznaju, i zato već 12 godina svi uživaju u tome, kaže Momir Cvetković, direktor festivala Jazztronic.

PLAKAT jazztronic 2016 OK 1

Pored toga što im dajemo odlične uslove, publika je ta koja ih praktično „ponese" na nastupima, tako da su svaki put kad se festival završi, izvođači pre svega zadovoljni publikom koja ih nagradi aplauzom, a ta interakcija između publike i izvođača je na ovom festivalu, po onome kakve su reakcije sa obe strane – fenomenalna, kaže Aleksandar Avramesku, jedan od organizatora.

Nema sumnje da će tako biti i ovoga puta: Tokom tri dana, na jazz sceni nastupiće Sebastian Spanache Trio, Sound Sculpture Trio & Kristijan Mlačak, i Kvartet Vlade Maričića sa specijalnom gošćom Tanjom Jovićević, a na blues sceni Jazz Therapie Für Musik, The Gamblers, Rebbel Brass, i Blue family reunion band sa gostima iz Mađarske. Ove godine, sve se odvija pod sloganom „Science fiction".

Nije bilo lako sve organizovati s obzirom na to da je sredstava sve manje, tako da je "Science fiction" zapravo naučna fantastika organizovanja festivala na ovom nivou, ali eto - uspeli smo, zahvaljujući posvećenosti naših prijatelja, sponzora, donatora i pokrovitelja, kaže Momir Cvetković, direktor festivala Jazztronic.

Pokrovitelj festivala svih ovih godina je opština, sada Grad, jer je, kako kažu, od izuzetne važnosti to što su ovaj festival i ljudi koji ga organizuju jazz muziku postavili na značajno mesto kulturnih dešavanja u Vršcu.

Jazztronic je za sve vreme postojanja uspeo su da senzibiliše vršačku publiku za jazz i iz godine u godinu okuplja sve više posetilaca, a i Muzička škola u Vršcu je pokrenula jazz odsek, čiji učenici će i ovoga puta otvoriti festival.

Autor:  Marija Trišic
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
MOJKraj.rs možete pratiti i preko mobilnih aplikacija.
Za Android kliknite OVDE, a za iOS OVDE
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00